Recension

När duvor flygerKänsligt tecknade öden

KULTURKROCK Kontrasterna är stora mellan den högljudda och fattiga hemtrakten i Serbien och det ordnade Schweiz. Melinda Nadj Abonjis prisbelönta roman skildrar en brutal 1900-talshistoria ur det lilla livets perspektiv.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Mellan den prydliga schweiziska småstaden och hembyn i Jugoslavien ligger det inte bara många mil, utan också en hel värld. Melinda Nadj Abonjis första roman på svenska, ”När duvor flyger”, rör sig i två länder och i det exilens tomrum som uppstår mittemellan dem. I centrum för berättelsen finns familjen Kocsis, ungersktalande och med rötterna i en liten by i den till ungern gränsande delen av Serbien. Ildiko, romanens berättare, lever till vardags med mor, far och syster i Schweiz, dit föräldrarna utvandrat.

Det är 80-tal, och på bokens första sida rullar faderns stora Chevrolet in i den lilla hembyn, där gatorna knappt är breda nog för bilen att få plats. Det är sommar, hemkomsttider, och Ildiko och systern Nomi får äntligen träffa den avgudade farmodern Mamika igen. Kärleksfullt och med vardagens alla detaljer noggrant utmejslade, skildrar Nadj Abonji hur de båda barnen söker upp alla sina välbekanta ställen, hållpunkterna som måste kontrolleras för att se att inget har förändrats; att allt är som det skall vara, i det hemma som större delen av tiden är ett borta.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons