X
Annons
X
Recension

RBG Känsliga tittare varnas – så här var det faktiskt i USA

"RBG" är en välgjord och underhållande dokumentär om domaren Ruth Bader Ginsburg. Men i slutändan är den tyvärr alltför inställsam till sin huvudperson.

Ruth Bader Ginsburg gymmar regelbundet. Foto: Nonstop Entertainment
Läs mer om Veckans biofilmer

Det finns scener i denna dokumentärfilm om juristen Ruth Bader Ginsburg som är så skakande att man nog borde varna känsliga tittare. Till exempel den sekvens då Ginsburg blir utfrågad i senaten efter att ha blivit nominerad till en post som domare i högsta domstolen av president Clinton 1993. Hon får en fråga om hur hon ser på aborträtten. Och nu kommer det verkligt skakande. Hon svarar. Hon säger att kvinnans rätt att själv välja är grundläggande för verklig jämställdhet, att hennes värdighet står på spel och att den stat som tar det beslutet ifrån henne därmed omyndigförklarar henne.

Man gnuggar sig i ögonen. Och det faller sig naturligt att jämföra med de utskottsförhör som nu pågår med Donald Trumps senaste kandidat till samma ämbete, Brett Kavanaugh, som inte svarar på någonting alls. En undran från senator Kamala Herris om huruvida han någon gång har diskuterat Robert Muellers utredning av rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet med någon som arbetar på den advokatbyrå som anlitas av Trump resulterar i en springflod av nonsens som skvalar i flera minuter. Men kan då president Trump benåda sig själv? Det är en hypotetisk fråga, omöjlig att besvara. Och så vidare.

Ruth Bader Ginsburg gymmar regelbundet.

Foto: Nonstop Entertainment Bild 1 av 2

Ruth Bader Ginsburg vid arbetsbordet.

Foto: Nonstop Entertainment Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X