X
Annons
X

Känslig markreform rör om i Sydafrika

Den kontroversiella frågan om en jordreform i Sydafrika är tillbaka i det globala rampljuset.

Rätten till kompensation när staten tvångsövertar mark för att omfördela ägande från vita till svarta kan tas bort helt – ett svar på växande ilska över den långsamma reformtakten, enligt en expert.

Av TT

Vita utgör omkring 9 procent av Sydafrikas befolkning, men äger 72 procent av den jordbruksmark som innehas av individer. Frågan om markägandet har blivit en symbol för hur klyftorna mellan vita och svarta sydafrikaner fortfarande är mycket stora.

– Det är en tickande bomb. Man ser det tydligt när man lämnar storstaden och åker ut på landsbygden. Regeringen vet att den måste agera omgående, samtidigt är frågan ytterst känslig, säger Sydafrikakännaren Henning Melber, verksam vid Nordiska Afrikainstitutet.

Många sydafrikaner är kritiska till hur långsamt omfördelningen av mark har gått. På bilden syns en sydafrikansk man som olagligt har tagit över mark i Stellenbosch.

Foto: Nic Bothma/EPA/TT Bild 1 av 2

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa och hans parti ANC vill skriva in i grundlagen att staten i vissa fall ska kunna tvångsöverta mark utan att ge kompensation.

Foto: Ruvan Boshoff/AP/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X