Känsla och djup i eteriska violinklanger

Under strecket
Publicerad
Annons

Radiosymfonikerna
Berwaldhallen
Dirigent: Mikko Franck
Solist:Elmar Oliveira, violin
Verk av Rautavaara och Brahms

Tydligen lika hemma i den traditionella violinrepertoaren som i den samtida (där han uruppfört en rad verk) odlar violinisten Elmar Oliveira, född i USA av portugisiska föräldrar, gärna det udda och bortglömda.
Han blev känd på 80-talet för sin inspelning av Samuel Barbers violinkonsert, och har på senare tid vunnit stort erkännande för sin tolkning av Einojuhani Rautavaaras violinkonsert (Ondine). Med denna konsert framträdde han på fredagen i Berwaldhallen.
Den mjuka inledningen kan erinra om Alban Bergs violinkonsert, även om melodiken är mer långspunnen hos Rautavaara. Men denne har i sitt komponerande följt en linje från Berg, kombinationen av tolvton och tillgängliga melodiska och klangliga uttryck finns ju där.
Musiken i violinkonserten tycks uttrycka något närmast overkligt och överjordiskt, de växlande episoderna kan enligt tonsättaren beskrivas som mångskiftande upplevelser
under en resa. Men det är en drömlik resa i en värld av eteriska klanger, stundom med föga logiska, närmast bisarra, inslag. En inledning och en långsam sats kan urskiljas i del 1, ”Tranquillio”, medan den andra delen, ”Energico” bakar ihop scherzot och finalen med ett månlandskap av oboeklanger.
Vackert utförd solokadens, och Oliveiras tolkning var, som förväntat, även som helhet ett praktstycke av violinistisk kompetens och musikalisk känslighet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons