Annons
X
Annons
X

Sanna Rayman: Kanske kan försvaret låna Migrationsverkets brevpapper?

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är förmodligen inte överlycklig han heller.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är förmodligen inte överlycklig han heller. Foto: TT

Var är besparingsförslagen, frågade jag mig i höstas, med anledning av Migrationsverkets juliprognos, som visade att myndigheten räknade med kostnadsökningar i häradet 48 miljarder kronor över de kommande fyra åren, det vill säga till och med 2018 (SvD 13/8-14).

Just den frågan fick jag egentligen aldrig svar på, i annan form än att delar av kostnadsökningarna hanterades via biståndet – en strategi som även den rödgröna regeringen har tvingats använda, trots att kritiken mot Anders Borg var högljudd när han nödgades göra samma sak.

Vad knepet resulterar i har vi nyligen sett prov på, exempelvis tänker regeringen dra ner på stödet till internationella vaccinationsprogrammet Gavi – ett program som vaccinerar barn i världens fattigaste länder.

Annons
X

**Nu är nyttjandet **av biståndspengar förstås inte i närheten av tillräckligt för att täcka de kostnadsökningar som Migrationsverket aviserade – och fortsätter att avisera. Det kommer att krävas mycket mer, såväl i besparingar som skattehöjningar.

Få politiker var intresserade av att diskutera dessa prioriteringar i valspurten i höstas, och få kommer vara intresserade av att tala om dem nu. Men vi kan förstås se dem ändå, i anslagen och i budgetförhandlingarna.

När Alliansen satt vid makten var nuvarande försvarsminister Peter Hultqvist (S) en oppositionspolitiker vars kritik av Moderaternas underfinansierade försvarspolitik förvånansvärt ofta hade platsat på denna ledarsida.

**Men den regering **han själv företräder visar sig dessvärre handla på samma vis som Alliansen gjorde då. Under veckan har SvD kunnat berätta om anslagsdiskussionerna mellan regeringen och Försvaret och det vi ser är deprimerande.

Försvaret har alltså lämnat ett bud avseende höjda anslag som i sig anses vara i underkant för att klara av sitt uppdrag. Budet innebär en kostnadsökning om fyra miljarder kronor per år till och med 2019.

**Detta är den **ökning som Försvarsmakten ser som nödvändig för att höja försvarsförmågan i enlighet med fattade politiska beslut.

Motbudet från finansdepartementet är löjeväckande. I stället för fyra miljarder kronor per år, det vill säga totalt 16 miljarder kronor, föreslår regeringen att försvaret ska få i genomsnitt 500 miljoner kronor per år, eller två miljarder kronor över de fyra åren. ”Ett direkt skambud från finansdepartementet”, sammanfattade Stefan Ring, militärstrategisk expert vid Försvarshögskolan i SvD i tisdags.

**Ja, skambud är **ett sätt att beskriva det. Ställer man budet i relation till det faktum att den försvarspolitiska ambitionen är höjd försvarsförmåga går det inte att kalla det annat än en besparing. Kanske borde Försvarsmakten låna Migrationsverkets brevpapper nästa gång de äskar pengar? Buden därifrån anses aldrig för höga.

Moderaterna säger sig nu beredda att höja försvarsanslagen och det är förstås bra. Allianspartierna har dock ingenting att skryta med i detta avseende. Deras försvarspolitik var lika snål den och det är åratal av underfinansiering som har lett oss hit.

**På senare tid **har flera av allianspartierna dock börjat spåna och fundera högt kring hur vi ska bära oss åt med migrations- och integrationspolitikens budgetpåverkan. Det finns någon sorts gryende insikt om att kostnadskontroll måste tillämpas också här. Från regeringen hörs absolut ingenting. Det duger inte.

Annons

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är förmodligen inte överlycklig han heller.

Foto: TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X