Annons

Kanske beboeliga planeter hittade

Tre så kallade superjordar, där vatten och liv kan finnas under rätt omständigheter. Och ”bara” 22 ljusår från vår egen jord.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Illustrationen är konstnären Martin Kornmessers bild av exoplaneten Gliese 667Cd med utsikt mot stjärnan Gliese 667C. Till höger syns de andra två planeterna i trippelsystemet och vill vänster som en månskärva syns Gliese 667Ce.

Foto: ESO/M. KORNMESSERBild 1 av 3

Bilden visar himlen runt trippelstjärnan Gliese 667.

Foto: ESOBild 2 av 3

Diagrammet visar planetsystemet runt stjärnan Gliese 667C. Tre av planeterna är superjordar som ryms på det avstånd från stjärnan där flytande vatten och liv kan finnas.

Foto: ESOBild 3 av 3

Det är vad forskare vid Europeiska sydobservatoriet (ESO) hittat kring stjärnan Gliese 667 C. Aldrig tidigare har så många som tre superjordar - steniga planeter med en massa mellan en och tio gånger jordens - hittats i den beboeliga zonen i samma system.

Forskarna har kombinerat nya och tidigare observationer av Gliese 667 C, som ingår i stjärnbilden Skorpionen, och som har en massa som är lite mer än en tredjedel av vår egen sols. Enligt forskarna finns minst sex planeter kring stjärnan, varav tre alltså är superjordar.

Annons
Annons
Annons