Annons
X
Annons
X

Kanotsvenskarna kör för medalj

Både Anders Gustafsson i K1:an och K2:an med Markus Oscarsson och Henrik Nilsson är klara för onsdagens kanotfinaler.

– Det här handlar om 99 procent förberedelser och tre minuters urladdning, säger Henrik Nilsson.

Henrik Nilsson klappar Markus Oscarsson efter semifinalen.
Henrik Nilsson klappar Markus Oscarsson efter semifinalen. Foto: ARMANDO FRANCA/AP

Ett nytt tävlingsformat med väldigt snäva tidsmarginaler mellan loppen, bjöd på en tuff måndag för kanotisterna.

Men alla klarade provet. Anders Gustafsson kvalade in till finalen genom att vinna sitt försöksheat, och sedan bara en dryg timme senare komma trea i sitt semifinalheat. Det räckte till final.

Gustafsson såg inte ut att paddla för fullt – han bevakade sin plats i racet där de fyra första i varje heat gick till final, och verkade ha betydligt mer att ge.

Annons
X

Men så tyckte han inte själv:

– Det kändes riktigt bra. Jag fick ut precis allt jag hade. Nu är det bara att ladda om och försöka göra sitt livs lopp igen, sade Gustafsson efter racet.

För K2:an med återförenade Markus Oscarsson och Henrik Nilsson, silvermedaljörer i Sydney 2000 och guldmedaljörer i Aten 2004, gick försöket och semifinalen också problemfritt.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men där var tidsmarginalerna ändå snävare och tävlingsformatet dessutom så raffinerat upplagt att segraren i försöket gick direkt till finalen, medan övriga fick en ny chans i semifinalerna – bara 50 minuter senare.

  Redan före försöket lovade Oscarsson och Nilsson att det skulle bli ett ”titta-och-se-lopp”, där svenskarna under loppet skulle avgöra hur de skulle köra: att gå för fullt och missa direktplatsen i finalen skulle ju kunna bli ödesdigert i semifinalen.

  Det blev som de tänkt.

  När ungerska K2:an med Rudolf Dombi och Roland Kokeny drog iväg slog svenskarna av på takten, var nära fem sekunder efter i mål - och sparade krafter för semin.

  Båda försökheaten fick samma utseende: i det andra heatet försvann tyskarna Hollstein och Ihle iväg och var fyra sekunder före tvåorna i mål, medan övriga fältet vilade.

  En bra taktik för svenskarna som dock ville testa mera. I semifinalen blev det racing mellan den blå-gula K2:an och den australiska duon Smith och Wallace.

  Svenskarna vann heatet:

  – I och med att vi slog av lite på takten i försöket ville vi göra ett maxuttag i semifinalen, sade Henrik Nilsson efter loppet.

  – Vi lyckades med det, och fick känna på riktig ”tusenlunga”. Man låg och hostade efteråt.

  – Det stora kruxet i den här planeringen är att ta sig till final. Sen är det bara att köra för medalj, sade Henrik Nilsson till SvD.

  Finalerna körs på onsdag förmiddag.

  MISSA INTE:
  Följ OS direkt med London live

  OS-guider:

  Annons
  Annons
  X

  Henrik Nilsson klappar Markus Oscarsson efter semifinalen.

  Foto: ARMANDO FRANCA/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X