Annons
X
Annons
X

”Känner självfallet till EU:s vapenembargo”

Näringsminister Annie Lööf (C) backade på söndagen ytterligare i frågan om svensk vapenexport till Kina. ”Självfallet känner jag till EU:s gemensamma vapenembargo mot Kina och det står vi helt bakom”, sade hon till TT.

[object Object]
Annie Lööf (C) - näringsminister. Foto: SCANPIX

Det var i Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio som näringsminister Annie Lööf uttryckte sig slarvigt om vapenexport till Kina. EU:s vapenembargo gäller sedan 1989, trots det ville Lööf inte utesluta handel med landet.

– Om vi inte exporterar vapen till Kina vad gäller bekämpningsmedel till exempel, eller annan utrustning, vad får det för konsekvenser, löd ett av hennes uttalanden i programmet.

Hon var heller inte tydlig med huruvida Kina är en demokrati eller diktatur:

Annons
X

– Jag tror att det är väldigt svårt att ställa upp ett strikt diktatur- eller demokratikrav i vapenexportlagstiftningen. Det är väldigt svårt att göra den definitionen. Vad är Kina till exempel? Hur definierar vi Kina som land och vad får det för konsekvenser för exporten i övrigt.

Men för Utrikesdepartementet råder inga tvivel: Kina är en enpartistat som saknar fria val. Politisk opposition är inte tillåten.

Annie Lööf hånades på internet efter intervjun och politiska experter ifrågasatte hennes kunskap. Senare på dagen förtydligade hon sin ståndpunkt:

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag tänker verkligen inte föreslå att Sverige ska exportera vapen till Kina och jag anser inte att Kina är en demokrati. Mitt syfte var att förklara hur systemet som reglerar vapenexport fungerar och vilka myndigheter och system som hanterar bedömningarna av exporttillstånden.

  – Min avsikt var att illustrera hur komplicerat det är att konstruera dessa system, och att jag och Centerpartiet ställer krav på skärpningar. Det blev olyckligt att använda Kina som teoretiskt exempel, sade hon.

  På söndagen poängterade hon för TT att hon även känner till EU:s vapenembargo mot landet:

  – Självfallet känner jag till EU:s gemensamma vapenembargo mot Kina och det står vi helt bakom, sade hon.

  Anledningen till att hon tog just Kina som ”teoretiskt exempel” var att hon ville belysa svårigheter att göra avvägningar när det gäller exporten i stort.

  – Det kan gälla allt från mobiltelefoner och bekämpningsmedel till miljöteknik. Jag kunde ha varit tydligare.

  Annons
  Annons
  X

  Annie Lööf (C) - näringsminister.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X