Känner någon igen den vräkiga limon vid ”riksgropen”?

Sergels torg den 8:e oktober 1965 – invigningen av ”Plattan” var tre år bort. Scrolla ner för en inzoomad bild på den okända limousinen.
Sergels torg den 8:e oktober 1965 – invigningen av ”Plattan” var tre år bort. Scrolla ner för en inzoomad bild på den okända limousinen. Foto: Jan Björsell

Knappt någon plats i Sverige är så omdebatterad som Sergels torg, tummelplatsen där det moderna Sverige slutligen tog form och l­ämnade det gamla Fattig-Sverige bakom sig, på gott och ont.

Under strecket
Publicerad
Vad är det för vräkig svart limousin? Och känner någon igen den tvåfärgade tvådörrars vagnen?

Vad är det för vräkig svart limousin? Och känner någon igen den tvåfärgade tvådörrars vagnen?

Foto: Jan Björsell
Annons

Klick. Bilden togs mitt på d­agen, en jämngrå fredag den 8 oktober 1965. Sergels torg började anta sina slutliga proportioner när Hötorgsskraporna reste sig mot skyn. Men ännu var invigningen tre år bort.

Den så kallade ”Plattan” var inte anlagd och till höger i bild kutar en slängigt inkörd ny svart Volvo PV. Är det byggbasen själv som just hastat ut med kartor och ritningar i hand? På rad bredvid står en VW Limousine bredvid en Fiat 2000 och till h­öger utanför bild sänker sig en gigantisk grop där det nya tillfälliga riksdagshuset skulle byggas – det som nu är Kulturhuset. Den kallades ”riksgropen” och blev symbol och kulmen för rivningsvågen i Stockholm. Och Sverige.

Annons
Annons
Annons