Annons
X
Annons
X

Känner någon igen den vräkiga limon vid ”riksgropen”?

Knappt någon plats i Sverige är så omdebatterad som Sergels torg, tummelplatsen där det moderna Sverige slutligen tog form och l­ämnade det gamla Fattig-Sverige bakom sig, på gott och ont.

Backspegeln
Sergels torg den 8:e oktober 1965 – invigningen av ”Plattan” var tre år bort. Scrolla ner för en inzoomad bild på den okända limousinen.
Sergels torg den 8:e oktober 1965 – invigningen av ”Plattan” var tre år bort. Scrolla ner för en inzoomad bild på den okända limousinen. Foto: Jan Björsell

Klick. Bilden togs mitt på d­agen, en jämngrå fredag den 8 oktober 1965. Sergels torg började anta sina slutliga proportioner när Hötorgsskraporna reste sig mot skyn. Men ännu var invigningen tre år bort.

Den så kallade ”Plattan” var inte anlagd och till höger i bild kutar en slängigt inkörd ny svart Volvo PV. Är det byggbasen själv som just hastat ut med kartor och ritningar i hand? På rad bredvid står en VW Limousine bredvid en Fiat 2000 och till h­öger utanför bild sänker sig en gigantisk grop där det nya tillfälliga riksdagshuset skulle byggas – det som nu är Kulturhuset. Den kallades ”riksgropen” och blev symbol och kulmen för rivningsvågen i Stockholm. Och Sverige.

Den kallades ”riksgropen” och blev symbol och kulmen för rivningsvågen i Stockholm. Och Sverige.

Annons
X

Samtidigt växte massbilismen så det knakade. Men ännu åker b­ilarna vilset mitt i det nya. Från vänster står en VW Typ 1 slarvigt inkörd invid det som ser ut som cirkusvagnar. Egentligen var de byggbaracker och bakom en av dem kikar nosen på en svart Volvo Amazon fram. Bakom den, och delvis dold framför övergångs­stället, lurar en taxi-Mercedes W110. Är det en 190D med 55 hästkrafter månne? Från andra hållet durrar en svart VW Typ 1 snart ut ur bilden och bort mot Centralstationen. 

Hötorgsskrapan som storstadslikt skjuter upp närmast t­orget ritades av Backström & Reinius. Den var den sista att b­yggas och skulle inte invigas förrän året efter. Till höger om den har just en vit VW Variant smitit runt hörnet mot Sveavägen och bakom övergångsstället väntar en svart taxi-Valiant ännu otåligt någon sekund på fotgängare.

Ett ögonblick av ett Sverige som höll på att bli storskaligt.

Men några bilar vill vi att ni bidrar med er kunskap: Rakt framför skrapan står tre bilar parkerade. I mitten en ljus VW Typ 1. Men vad är det för vräkig svart limousin bakom? Och den tvåfärgade tvådörrars vagnen framför? 

Skriv till oss och berätta vad du tror – eller vet! motor@svd.se

Vad är det för vräkig svart limousin? Och känner någon igen den tvåfärgade tvådörrars vagnen? Foto: Jan Björsell
Annons
Annons
Annons
X

Sergels torg den 8:e oktober 1965 – invigningen av ”Plattan” var tre år bort. Scrolla ner för en inzoomad bild på den okända limousinen.

Foto: Jan Björsell Bild 1 av 2

Vad är det för vräkig svart limousin? Och känner någon igen den tvåfärgade tvådörrars vagnen?

Foto: Jan Björsell Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X