”Läsaren kan nog bli chockad och obekväm”

Så här skriver recensenterna om årets mest efterlängtade bok.
Uppföljaren till Harper Lees klassiska roman ”Dödssynden” har dröjt 55 år. De första kritiska rösterna tycker inte att ”Ställ ut en väktare” håller samma klass som förlagan, utan att den snarare är ett lovande embryo till det mästerverk som skulle komma.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Så kom den då slutligen ut i handeln, boken som det talats om sedan i fjol då Harper Lees manus till den tidiga romanen ”Go set a watchman” – en sorts förlaga till ”To kill a mockingbird”/”Dödssynden” – återfanns efter ett halvsekel på vift. Köerna ringlade långa i såväl London som New York och den lilla staden Monroeville, Nelle Harper Lees födelsestad, när boklådor höll nattöppet för vakna läsare. Även litteraturkritiken tycks ha haft en natt av läsning; under morgonen började de första recensionerna av ”Go set a watchman” dyka upp, med en blandning av melankoli inför litterära idoler som åldrats utan värdighet och tacksamhet inför ett författarskap som utvidgats med ytterligare en, uppenbarligen odödlig, roman.

In i det sista rådde oklarhet kring när Harper Lees ”Go set a watchman” (”Ställ ut en väktare” på svenska) skulle komma ut – datumet den 14 juli stod förvisso fast, men redan i helgen bröt ett par amerikanska tidningar mot embargot och recenserade den nya romanen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons