Annons

Kaniner och apelsiner på det maltesiska matbordet

Under strecket
Publicerad

Färsk färskost inleder ofta en måltid på Malta. De opastöriserade småostarna ”gbejniet” serveras ofta pepprade, gäran med malteiska kex, ”galetti2: Malta har en egen vinproduktion, men odlingarna är små.

Fråga en servitör på Malta vad han bär in på tallriken och svaret skulle kunna bli ”Fenek bit-tewm u bl-inbid”. Den färgstarka, arabiska ödialekten översätts dock raskt till engelska och simsalabim är maten som vankas en gryta på kanin, vin och vitlök. Mums.
Om de flesta malteser tar engelska som andraspråk på största allvar, är alla inte lika smickrade över de matvanor som britterna spred över ön och i år och när självständigheten från Storbritannien fyller 40 år och Malta går med i EU, är det fortfarande en angelägenhet för både hälsa och kultur att Malta återerövrar sitt sunda medelhavskök. Men här glömmer vi turisthotellets typiska egg & bacon-frukost, alla sloppiga ölkrogar och partyområdenas frityrpannor och brunsåser.

Annons
Annons
Annons