Kändisporträtten som gjorde Nadar känd

"Nadar har gått till fotohistorien som 1800-talets stora kändisfotograf, i dubbel bemärkelse. Så gott som alla seklets franska celebriteter poserade framför hans kamera – och knappast någon samtida fotograf i världen nådde samma berömmelse som han själv." Så skriver Magnus Bremmer i sin understreckare om den franske 1800-talsfotografen Nadar. Nedan listar Bremmer några klassiska exempel på Nadars porträttkonst.

Under strecket
Publicerad
Annons

Om Félix Tournachons tillvaro i mycket präglades av rastlöshet fanns det åtminstone en sak i hans liv som var konstant – kärleken till Ernestine, hans fru. Från giftermålet i september 1854 tycks hon alltid ha varit vid hans sida, men knappast som någon passiv partner, trots en åldersskillnad på 16 år. Nadars porträtt av henne (ca 1854) vittnar om en stark personlighet. Hon tycks ha varit en påtaglig närvaro också i hans arbete, vilket hon under lång tid delfinansierade. Senare skrev Félix över hela firman i hennes namn. Hon var med i besättningen på ”Jättens” ödesdigra luftfärd 1863, där Félix bröt benet och Ernestine blev ordentligt blåslagen. Samma år hade Félix fotograferat henne i herrkläder med kikare och ballongankare, redo för luftfärd. 1887 drabbades hon av en hjärnblödning och paret flyttade omedelbart ut på landsbygden, där Félix skötte om henne under de sista åtta åren av hennes liv. När hon dog 1909 hade Félix och Ernestine levt tillsammans i 54 år. Félix överlevde henne endast ett drygt år.

Sarah Bernardt var en av sin generations främsta skådespelare. Hon gjorde en dramatisk klassresa från mycket enkla omständigheter till internationell berömmelse. När Nadar fotograferade henne (omkring 1866) var hon fortfarande en ung talang, som just knutits till Odéon-teatern. Det stora genombrottet kom tre år senare med en roll i Coppées "Le passant". Året efter vann hon parisarnas sympatier på ett annat sätt när hon var med och förvandlade teatern till ett sjukhus under den preussiska belägringen av staden. Under resten av sin karriär skulle hon förbli Nadars studio trogen och fotograferas många gånger av sonen Paul.

Annons
Annons
Annons