Kändispapporna: Därför läser vi med våra barn

Tidskrävande jobb och småbarnslivet, hur får man det att gå ihop? Karriärspapporna svarar.
Tidskrävande jobb och småbarnslivet, hur får man det att gå ihop? Karriärspapporna svarar. Foto: TT Nyhetsbyrån / SvD / Karin Nilsson

Det är inte alltid lätt att hitta tid för läsning – men småbarnspapporna Erik Johansson, Martin Schibbye, Gustav Fridolin och Manne Forssberg gör sitt bästa för att det ska bli av ändå. Här berättar de om sina läsvanor med barnen.

Under strecket
Publicerad
Erik Johanssons barn är fyra och sex år gamla. ”Bamse” och ”Kapten Kalsong” är populära böcker just nu.

Erik Johanssons barn är fyra och sex år gamla. ”Bamse” och ”Kapten Kalsong” är populära böcker just nu.

Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

1 / 4

”Jag tror läsning utvecklar empatin och fantasin”

Erik Johanssons barn är fyra och sex år gamla. ”Bamse” och ”Kapten Kalsong” är populära böcker just nu. Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bokläsandet sjunker hos stor del av befolkningen, men att ha läsande föräldrar kan vara avgörande för barns läsutveckling. Att föräldrarna läser ökar nämligen chanserna för att även barnet blir en läsare, visar forskning.

Erik ”Jerka” Johansson, skådespelare och aktuell som bonuspappa i tv-serien ”Bonusfamiljen” i SVT är pappa till en fyraåring och en sexåring. Han ser läsningen som en långsiktigt investering och hoppas att den ska hjälpa barnen att förstå omvärlden och människorna i den.

– Sedan är det svinmysigt och ett sätt att varva ner med ungarna, men det kanske viktigaste är att jag tror läsning utvecklar empatin och fantasin hos barnen, och hos mig såklart.

Vad läser ni för böcker?

– De vill alltid ha olika böcker så vi läser först en bilderbok, sen går vi vidare till sexåringens kapitelbok, då brukar fyraåringen zona ut och somna medan jag och den stora fortsätter lite till. Just nu läser jag "Kapten Kalsong"-böckerna för min stora och för den lilla blir det ganska mycket Bamse-böcker.

Oftast sker läsningen vid läggdags, och när alla är för trötta för att bläddra i en fysisk bok lyssnar de på sagor, som de strömmar på Spotify eller Sveriges Radio.

– "Barnens Pod" med Farzad är kanon, tipsar Erik Johansson.

Martin Schibbye och treåriga dottern Torun omvandlar dagens dramatik till berättelser.

Martin Schibbye och treåriga dottern Torun omvandlar dagens dramatik till berättelser.

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

2 / 4

Hittar på egna historier med treåringen

Martin Schibbye och treåriga dottern Torun omvandlar dagens dramatik till berättelser. Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Journalisten Martin Schibbye har en dotter på tre år och de läser just nu mycket ”Frost”-litteratur, Barbro Lindgrens ”Vems lilla mössa flyger” och gamla ”Pixie”-böcker. Allt som rimmar eller har bra rytm går hem.

Jag tog fram en gammal bandspelare i somras och så lyssnade vi på band från ens egen barndom.

– Senaste boken som vi läste säkert hundra gånger var ”Måste ha monster”.

Fast roligast är när de hittar på egna berättelser tillsammans, i synnerhet dagar som har haft dramatiska inslag.

– Om en hund sprang bort, eller vi höll på att välta med båten eller en gosedjurskanin försvunnit så gör vi böcker om det. Det kan också vara små ”miniböcker” om andra starka intryck. Torun brukar berätta, jag skriva ner och sedan ritar hon bilder till, berättar Martin Schibbye.

Läsningen sker såväl vid läggning som på dagtid på helger och lov. Det har också fått Martin att återupptäcka barndomens artefakter.

– Jag tog fram en gammal bandspelare i somras och så lyssnade vi på band från ens egen barndom: ”När du hör de här ljudet så vänd på bladet”, det är också kul. Men en del band är lite väl otäcka, de är mest poppis.

Gustav Fridolin har alltid tyckt om att läsa och vill ge sina barn samma positiva läsupplevelser.

Gustav Fridolin har alltid tyckt om att läsa och vill ge sina barn samma positiva läsupplevelser.

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN

3 / 4

Starka prinsessor och potträning

Gustav Fridolin har alltid tyckt om att läsa och vill ge sina barn samma positiva läsupplevelser. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lever man ett stressigt liv med tillhörande dåligt samvete, som utbildningsministern Gustav Fridolin (MP) blir lässtunderna med barnen, sex och två år gamla, extra värdefulla, anser han.

– Sedan vet vi också att det betyder mycket för barn när de börjar lära sig andra saker, att förknippa läsningen med de här mysiga stunderna . Och så har jag själv haft så mycket glädje av läsning och det är något jag vill ge vidare.

Han åker ofta och gärna tåg och när barnen, sex och två år gamla, är med passar de på att läsa tillsammans. Annars blir det oftast vid läggning eller på helgerna, när barnen behöver en paus i ”stojandet”.

Vad läser ni?

– Sexåringen vill börja läsa ”Harry Potter”, men hon är fortfarande för liten. Det finns en fantastiskt illustrerad version men den får stå i bokhyllan ett litet tag till. Och med tvååringen är det mycket starka prinsessor och en del böcker som ska hjälpa till med potträningen.

Hemma hos Manne Forssberg blir det mycket Astrid Lindgren, men också nyare deckare av bland andra Pia Hagmar.

Hemma hos Manne Forssberg blir det mycket Astrid Lindgren, men också nyare deckare av bland andra Pia Hagmar.

Foto: Karin Nilsson

4 / 4

Har blivit bättre på att läsa högt

Hemma hos Manne Forssberg blir det mycket Astrid Lindgren, men också nyare deckare av bland andra Pia Hagmar. Foto: Karin Nilsson

Pappapoddaren, bloggaren och frilansskribenten Manne Forssberg har utforskat många sidor av faderskapet via nämnda medier, och för honom är bokläsandet mer än ett sömnmedel inför natten.

Det är ett sätt att visa att det finns andra världar än den man har framför sig, menar han.

– Men framför allt är det roligt och mysigt. Litteratur är ingen medicin, men det finns ju massa positiva saker med det, att få smaka på ord och ett språk som inte bara finns för att beskriva något, utan också är något vackert och roligt.

Det är spännande att läsa Emil nu och se hur oviga många meningar är.

Fast visst läser han med barnen, sju och fyra år gamla, på kvällen också. Det blir oftast runt 45 minuters umgänge med ”Lilla syster Kanin”, ”Alfons”, ”Nussekudden” och Astrid Lindgrens sagor före läggdags. Böcker som han själv vuxit upp med.

– Det är spännande att läsa Emil nu, och se hur oviga många meningar är. Jag märker också att jag, under de sju år som jag har läst för barn, har utvecklats som högläsare. Jag var inte skitbra från början, men man blir bättre.

– Och sedan har jag, på min äldsta dotters initiativ, börjat läsa Pia Hagmar som skriver deckare bland annat, säger Manne Forssberg.

Annons
Annons
Annons
Annons