Kändisarnas kristaller vackra men värdelösa

Uma Thurman, Kim Kardashian, Katy Perry, Adele, David Beckham och Naomi Campbell tror alla på kristallernas helande kraft.
Uma Thurman, Kim Kardashian, Katy Perry, Adele, David Beckham och Naomi Campbell tror alla på kristallernas helande kraft. Foto: AP/TT

En rodonit mot stressen, rosenkvarts för fertiliteten och bergskristall för koncentrationen. För den som tror finns det stenar och kristaller för alla situationer i livet. Men långt ifrån alla är övertygade.

– Man kan lika gärna ta ett ruttet bananskal, säger professor Sven Ove Hansson.

Under strecket
TT TT
Publicerad
Ametist, den lila varianten av mineralet kvarts, är en populär sten som sägs ha lugnande och rogivande energi. Arkivbild.

Ametist, den lila varianten av mineralet kvarts, är en populär sten som sägs ha lugnande och rogivande energi. Arkivbild.

Foto: Mats Andersson/TT
Annons

Kändisar som Katy Perry och David Beckham omger sig med kristaller. Adele säger att de botade hennes scenskräck och Kim Kardashian hämtade positiv energi från kristaller efter ett brutalt rån. Deras fans och följare hänger på.

Människor har haft stenar som lyckobringare i alla tider. Inom new age-rörelsen har stenar och kristaller vuxit stort, berättar Sven Ove Hansson som är professor i filosofi vid KTH. Han är inriktad på vetenskapsfilosofi och har bland annat granskat new age-rörelsen. Han tror att stenarnas popularitet beror på att de är enkla att hantera för både säljare och köpare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons