Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Hälsa

Kändisarna som talat ut om psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa har länge varit förknippat med skam, men i takt med att fler delar med sig av sina erfarenheter håller den bilden på att förändras. Här är kändisarna som valt att tala ut om kampen mot depressioner.

Text: SvD Perfect Guide - 29 januari 2018
Annons

I helgen skrev skådespelaren Johan Rheborg ett hyllat Instagram-inlägg om sin kamp mot depressioner:

– Jag bär på en depression eller om jag skall vara uppriktig, jag lever med en depression. Det är en del av min personlighet. Ofta håller jag kontroll på den. Men ibland, som nu, övermannar den mig och jag sjunker ner i ett svart hål, förlamas, skrev han.

Jag bär på en depression eller om jag skall vara uppriktig, jag lever med en depression. Det är en del av min personlighet. Ofta håller jag kontroll på den. Men ibland, som nu, övermannanar den mig och jag sjunker ner i ett svart hål, förlamas. Vill bara sitta i mörkret. Se ut över ingenting. Det svarta innehållslösa. Det är jag. Saknar min far. Ropar högt efter honom men han svarar ju inte. Han är borta sen 10 år. Jag kan inte få hans kloka råd mer. Katten Sune kan inte lägga sig på mitt bröst längre för han är också död. Det finns ingen lindring. Någon uppmanar mig, i all välmening, att titta på Solsidans besökarantal. Det är fina siffror det. Mmmm... Men de har noll påverkan på min depression. Ger jag mig ut på twitter så ser jag vuxna användare med klatschiga avatarer som kastar bajs på varandra. De har slutat diskutera helt och hållet. De orkar inte. De predikar och sprider sen bajs över oliktänkande. På Instagram göds livslögner. Mina vänners instagram ger mig helt ärligt ångest. Speciellt när jag sitter här i mitt svarta hål. Jag har börjat rensa ut digitala vänner. Säger vad jag tänker. Jag tycker om när vi ses o fikar, hänger och jobbar men din digitala personlighet är helt ärligt genant. -Det är lördag, vad skall du göra Johan? -Dra täcket över huvudet och hoppas att jag aldrig mer vaknar, vad skall ni göra? -Vi skall till bästa ikea med bästa vännen och köpa bästa resorsängen. -Låter toppen, kram

Johan Rheborg är inte ensam om att tala ut om sin kamp mot depressioner – här är åtta andra kändisar som valt att dela sina berättelser.

Annons
Annons
Kevork Djansezian / Getty Images North America
Foto: Kevork Djansezian / Getty Images North America
ROTA / Camera Press
Foto: ROTA / Camera Press

J.K Rowling
J.K Rowling har vid ett flertal tillfällen berättat om sin kamp mot depressioner. Och hon har även varit noga med att påpeka att det inte finns något att skämmas över när det kommer till mental ohälsa.

– Jag har aldrig skämts över att ha varit deprimerad. Aldrig. Vad skulle jag skämmas för? Jag gick igenom en väldigt tuff tid och jag är rätt stolt över att jag tog mig ur det.

Foto: Kevork Djansezian / Getty Images North America

Lady Gaga
Även Lady Gaga har talat ut om depressioner och ångest. I ett öppet brev till sina fans, 2016, skrev stjärnan om hur hon kämpat med posttraumatisk stress efter flera trauman.
– Jag har brottats ett tag med när, hur eller om jag ska avslöja min diagnos PTSD. Men efter fem års sökande mår jag nu tillräckligt bra för att kunna dela med mig, skrev hon på sin hemsida.
– Det är mycket skam kopplat till mental ohälsa, men det är viktigt att ni vet att det finns hopp och möjlighet till förbättring, sa hon.

Foto: ROTA / Camera Press

Prins Harry
Förra året valde prins Harry att för första gången berätta om sina problem med mental ohälsa.
– Efter att ha förlorat min mamma när jag var 12 år stängde jag av alla mina känslor och gjorde det i 20 år. Det har inte bara påverkat mitt personliga liv men även mitt jobb … jag har troligtvis varit väldigt nära att kollapsa ett flertal gånger.
Tillsammans med sin bror William och Kate Middleton är han nu ambassadör för Heads Together, en brittisk organisation som arbetar med mental ohälsa.

Annons
Annons

Prins William
Även storebror prins William har talat ut om mental ohälsa ­– och uppmuntrar fler män att göra det.

– Vi går alla igenom tuffa perioder i livet, men många män känner att de måste låtsas som att allting är okej och tänker att de skulle framstå som svaga om de erkände sina problem för vänner. Men vågar man göra det kan jag garantera att det är ett tecken på styrka, sa han till välgörenhetsmagasinet CALMzine:

Lena Dunham
Lena Dunhamn har inte kämpat mot mental ohälsa, hon har även talat ut om sina egna depressioner:

– Jag har alltid varit ängslig, men jag har inte haft den typen av ångest som får en att vilja springa en mil om dagen eller ringa massor av jobbsamtal. Jag har den typen av ångest som får en att säga ’Jag kommer inte kunna gå ut i kväll, i morgon eller de kommande 67 kvällarna’, sa hon i en intervju med Refinery 29.

Carrie Fisher
I en intervju med Diane Sawyer avslöjade skådespelerskan att hon under de värsta perioderna låg inne på mentalsjukhus.
– Jag trodde länge att jag var drogmissbrukare – att jag var en person som inte kunde sluta ta droger. Och det var jag. Men det visade sig att jag är gravt manodepressiv.
Fram till sin död var Fisher en uttalad ledare i kampen om att utbilda och ta bort stigmatiseringen kring mental ohälsa.

Annons
Annons
Tammie Arroyo / Empics / IBL Bildbyrå / AFF
Foto: Tammie Arroyo / Empics / IBL Bildbyrå / AFF
Foto: Tammie Arroyo / Empics / IBL Bildbyrå / AFF

Cara Delevingne
I en intervju 2015 berättade modellen Cara Delevingne att mental ohälsa är en stor del av vem hon är och att hon lidit av depression, ångest och självhat:

– Det värsta var att jag visste att jag var en lyckligt lottad tjej. Och när man hellre vill vara död … då känner man sig så skyldig för att man känner så, och det blir en ond cirkel. Typ, ’hur vågar man känna så?’ Så hatar man sig själv lite till.

Gwyneth Paltrow
Gwyneth Paltrow har berättat att hon drabbades av en förlossningsdepression när hon födde sitt andra barn, sonen Moses. Först förstod hon inte vad det var:

­– Jag trodde bara att jag var en förskräcklig mamma och person. Förlossningsdepression trodde jag innebar att man grät varje dag och inte kunde ta hand om sitt barn. Men det finns olika nyanser och djup av det och därför är det så viktigt att vi kvinnor att pratar om det.

Annons