Annons

Kandidaterna: Vem ska fylla Merkels kostym?

Friedrich Merz, Annegret Kramp-Karrenbauer och Jens Spahn.
Friedrich Merz, Annegret Kramp-Karrenbauer och Jens Spahn. Foto: Michael Sohn/TT

De öppnade famnen för Syrienkrigets flyktingar och tappade väljare åt höger. De svängde om och skärpte migrationspolitiken och blödde ytterligare åt vänster.

Hur ska de tyska Kristdemokraterna komma ur sin knipa? I helgen ställs frågan på sin spets, då Angela Merkels efterträdare ska väljas.

Under strecket
TT
Publicerad

En sak är de överens om. Alla tre kandidater till posten som partiledare för Kristdemokraterna (CDU) tycker att det är dags att vända blad. Och de ruvar alla på receptet för att ta partiet tillbaka till sina fornstora dagar, om man får tro dem själva.

Angela Merkel, som i slutet av oktober meddelade att hon inte ställer upp för omval på veckans kongress i Hamburg, lämnar efter sig en välmående ekonomi med låg arbetslöshet, även om tillväxten har bromsat in under hösten. Under hennes tid vid makten har Tyskland klivit ut på den globala scenen och intagit en ledarroll både ekonomiskt och säkerhetspolitiskt. Eftersom nästa CDU-ledare sannolikt även blir Tysklands nästa förbundskansler är kostymen svår att fylla.

Friedrich Merz. Arkivbild.

Foto: Michael Sohn/AP/TT Bild 1 av 3

Annegret Kramp-Karrenbauer. Arkivbild.

Foto: Michael Sohn/AP/TT Bild 2 av 3

Jens Spahn. Arkivbild.

Foto: Michael Sohn/AP/TT Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons