De kan bli Trumps nya säkerhetsrådgivare

En rad ambassadörer och sändebud är sannolika att ta över rollen som Trumps nya rådgivare.
En rad ambassadörer och sändebud är sannolika att ta över rollen som Trumps nya rådgivare. Foto: Jose Luis Magana / TT

En rad namn förekommer i spekulationerna kring vem president Donald Trump utser till sin näste säkerhetspolitiske rådgivare. Utrikesminister Mike Pompeo lär ha en hel del att säga till om vid utnämningen.

Här är några av de heta namnen.

Under strecket
Tina Magnergård Bjers/TT
Publicerad
USA:s särskilda Nordkoreasändebud Stephen Biegun, här tillsammans med Kim Yeon Chul som är sydkoreansk minister för enande.

USA:s särskilda Nordkoreasändebud Stephen Biegun, här tillsammans med Kim Yeon Chul som är sydkoreansk minister för enande.

Foto: Lee Jin-man/AP/TT
Bernd von Jutrczenka / TT
Foto: Bernd von Jutrczenka / TT
Brian Hook.

Brian Hook.

Foto: Nicolas Garriga / TT
Keith Kellogg.

Keith Kellogg.

Foto: Carolyn Kaster / TT
Annons

Biegun beskrivs som en kunnig teknokrat som står utrikesminister Mike Pompeo nära. De senaste månaderna har Biegun på nära håll kunnat studera drabbningarna mellan Trump och hans säkerhetsrådgivare John Bolton – som lämnade sin post i tisdags. Själv har Biegun dock valt att inte ifrågasätta presidentens linje och i det tysta fortsatt förhandlingsarbete gentemot Kimregimen. Har tidigare jobbat med säkerhetspolitiska frågor för den republikanske presidenten George W Bush.

Den kontroversielle Grenell har arbetat många år i FN-skrapan, bland annat som talesperson för USA:s FN-ambassadör. I fjol, när han just flyttat till Berlin, skapade han upprördhet genom att uppmana värdnationens företag att omedelbart avveckla sin verksamhet i Iran. Kort därpå hyllade han i en intervju "vågen av konservativ politik" i Europa, något som väckte vrede bland tyska politiker. President Trump uppges dock tycka om Grenells stil.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons