Annons
X
Annons
X

Kända politiker åker ut ur riksdagen

Flera namnkunniga ledamöter ser ut att förlora sin plats i riksdagen. Vänsterpartiets vice ordförande Alice Åström, Centerpartiets gruppledare Roger Tiefensee, folkpartisten Camilla Lindberg och kristdemokraten Lennart Sacrédeus är några av dem som inte kommer in i riksdagen om valnattens resultat står sig.

Vänsterpartiets vice ordförande Alice Åström, Centerpartiets gruppledare Roger Tiefensee och folkpartisten Camilla Lindberg är några av de som inte kommer in i riksdagen om valnattens resultat står sig.
Vänsterpartiets vice ordförande Alice Åström, Centerpartiets gruppledare Roger Tiefensee och folkpartisten Camilla Lindberg är några av de som inte kommer in i riksdagen om valnattens resultat står sig. Foto: YVONNE ÅSELL, SCANPIX OCH LINDA FORSELL

Som vice ordförande i Vänsterpartiet är Alice Åström en av de mest namnkunniga politikerna i partiet. Hon syns ofta i den politiska debatten och utsågs bara några veckor innan valet till integritetspolitisk talesperson för V.

Nu ser dock karriären i riksdagen ut att vara över. Om resultatet från valnatten står sig förlorar Vänsterpartiet sitt enda mandat i Jönköpings län – och därmed förlorar Alice Åström sin riksdagsplats.

– Det kanske inte var helt oväntat. Vi har haft ett utjämningsmandat tidigare och med Miljöpartiets framgångsvindar var det inte oväntat att de får mandatet istället. Jag har varit förberedd på det här inför varje val, säger Åström i en kommentar till SvD.se.

Annons
X

Den politiska karriären är dock inte över, lovar Åström. Hon sitter tills vidare kvar som vice ordförande i partiet och som medlem i verkställande utskottet.

– Jag har svårt att se ett liv utanför politiken och har inga planer på att avgå som vice ordförande, säger hon.

Men inte bara Vänsterpartiet förlorar en av sina mest namnkunniga politiker. Som ekonomisk talesperson för Centerpartiet och gruppledare i riksdagen syns Roger Tiefensee ofta i media och i den politiska debatten.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Resultatet från valnatten visar dock att Centern förlorar sitt enda mandat i Södermanlands län och därmed åker Tiefensee ut ur riksdagen.

  – Jag har inte helt kastat in handduken än, men det är klart det känns surt, säger han från sitt rum i riksdagen till SvD.se.

  Vad kommer du att göra istället?

  – Det vet jag inte än. Jag har inga tankar kring det just nu, säger Tiefensee.

  Än finns inget slutgiltigt resultat och därmed kan mandatfördelningen komma att ändras. Men enligt valmyndigheten är det sällsynt att det blir några förändringar mellan valnattens preliminära resultat och det slutgiltiga resultatet när förtidsrösterna är räknade.

  Det gör att ett flertal politiker nu får se sig om efter en ny sysselsättning. Tiden i riksdagen ser ut att vara över inte bara för Alice Åström och Roger Tiefensee. Folkpartisten Camilla Lindberg, känd för sitt motstånd mot FRA-lagen, åker ut när Folkpartiet förlorar sitt enda mandat i Dalarna.

  Centerpartisten Sofia Larsen, ordförande i riksdagens utbildningsutskott, tvingas lämna riksdagen när partiet förlorar sitt enda mandat i Örebro län.

  Och kristdemokraten Lennart Sacrédeus åker ut när partiet förlorar sitt enda mandat i Dalarna.

  – Jag har varit aktiv i politiken i ett kvarts sekel, så självklart får jag fundera på min framtid. Politik handlar om att ställa sig till förfogande, och om väljarna vill ha andra företrädare är det klart att det kan få konsekvenser för ens prioriteringar. Jag har inte längre något mandat att arbeta utifrån, säger Sacrédeus till SvD.se.

  Också för andra namnkunniga ledamöter är framtiden oviss. Socialdemokraten Luciano Astudillo, som står på fjärde plats på partiets vallista i Malmö kommun, riskerar att åka ut när partiet förlorar ett mandat och endast får tre mandat. Framtiden beror personröster.

  Annons
  Annons
  X

  Vänsterpartiets vice ordförande Alice Åström, Centerpartiets gruppledare Roger Tiefensee och folkpartisten Camilla Lindberg är några av de som inte kommer in i riksdagen om valnattens resultat står sig.

  Foto: YVONNE ÅSELL, SCANPIX OCH LINDA FORSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X