Känd rasist tros ligga bakom mord

Under strecket
Publicerad
Annons

WASHINGTON Domaren Joan Lefkow vistas på okänd ort med polisbeskydd efter hemska fynd i sitt hem - sin makes och sin mors döda kroppar. En rasistisk organisation hade tidigare uttalat hot mot henne och misstankarna riktas dit.
Det var i måndags kväll vid halv sex-tiden som domare Lefkow kom hem till bostaden i Chicago och upptäckte att hennes man och 89-åriga mor skjutits till döds. Polisansvariga uppger utåt att man utreder olika ledtrådar men medger i det tysta att den kände rasisten Matthew Hale och hans stödtrupper är särskilt intressanta.
Joan Lefkow dömde år 2000 i Hales favör när han stämts för märkesintrång. En kyrka i Oregon hade nämligen hävdat att man hade ensamrätten till ett namn som påminde om det Hale valt, Church of the Creator. Två år senare ogiltigförklarades det utslaget i högre instans. Lefkow beordrade Hale att sluta använda namnet vid vite varpå Hale stämde Lefkow. Strax efteråt dök det upp otäckt hotfulla meddelanden på Hales webbsida. 2003 greps Hale anklagad för anstiftan till
mord.

Matthew Hale, som sitter isolerad i ett häkte i Chicago, har figurerat i ett liknande fall 1999. En av hans efterföljare dödade två personer när Hale inte nekats advokatlicens i Illinios.
Grupper som kartlägger aktiviteterna i rasistorganisationer noterar ökad trafik runt just Hale, som väntas delges sitt straff i april.
Lefkow hade periodvis fått utökad polisbevakning, med bland annat kameror i bostaden, men hoten bedömdes ha avtagit. Enligt pressuppgifter inkommer runt 700 hot årligen mot domstolar och förra året hade ett 20-tal domare och åklagare speciellt polisskydd. Om det visar sig att morden på Michael Lefkow, 64, och Donna Grace Humphrey, 89, kan härröras till Hales grupp skulle det bli första gången som en domares släktingar blivit offer för ett sådant hatbrott.

Annons
Annons
Annons