Annons
X
Annons
X

Känd nätaktivist tog sitt liv

Den amerikanska nätaktivisten och teknikunderbarnet Aaron Swartz har tagit sitt eget liv, 26 år gammal. Han var åtalad för att ha stulit information, och nu får åklagarna kritik.

Av AFP, Reuters, TT
(uppdaterad)
Aaron Swartz blev 26 år.
Aaron Swartz blev 26 år. Foto: SCANPIX

Redan vid 14 års ålder hjälpte Aaron Swartz till att utveckla webbformatet RSS, som används i program för att samla ihop information från olika sajter. Som nätaktivist bidrog han senare till att göra nästan 19 miljoner sidor från ett informationssystem för federala domstolar fritt tillgängligt för alla.

2011 åtalades Swartz mot sitt nekande för att illegalt ha laddat ner 4,8 miljoner vetenskapliga artiklar och dokument från nättjänsten Jstor. Rättegången var planerad till senare i år, och Swartz riskerade 35 års fängelse och en miljon dollar i böter.

Men åklagarnas beslut att åtala honom får kritik. På en blogg skriver etikchefen Lawrence Lessig på Harvard Law School att det rörde sig om ”mobbning”.

Annons
X

”Frågan som den här regeringen måste svara på är varför det var så angeläget att etikettera Aaron Swartz som en brottsling”, skriver han.

Gruppen Demand Progress, som Swartz tillhörde, kämpar mot nätcensur och anser att åtalet är grundlöst.

– Det är som att försöka sätta någon i fängelse för att ha tittat i för många böcker i ett bibliotek, säger gruppens chef David Segar.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  New York TT-AFP-Reuters

  Annons
  Annons
  X

  Aaron Swartz blev 26 år.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X