Annons
X
Annons
X

Känd fotograf lägger ned stämning mot SD

Sverigedemokraterna i Mölndal och den världsberömda fotografen Jill Greenberg har nått en förlikning efter att SD publicerat hennes bilder på gråtande barn utan lov.

Bilderna användes 2014 i en kampanj av Sverigedemokraterna i Mölndal.
Bilderna användes 2014 i en kampanj av Sverigedemokraterna i Mölndal. Foto: Faksimil, tingsrätten i Stockholm

Den världsberömda fotografen Jill Greenberg stämde Sverigedemokraterna i Mölndal på 300 000 kronor för upphovsrättsintrång i slutet av förra året. SD hade publicerat några av hennes bilder utan tillåtelse – bilder som säljs för hundratusentals kronor världen över och bland annat har ställts ut på Fotografiska muséet i Stockholm.

Nu har parterna nått en förlikning.

"Jill Greenberg har, med hänvisning till att parterna har träffat en förlikning, återkallat sin talan och hemställt att målet avskrivs från vidare handläggning" står det i ett protokoll från Stockholms tingsrätt som kom på onsdagen. Målet har nu avskrivits.

Annons
X

**Hur mycket pengar **som Jill Greenberg fått för att dra tillbaka stämningen framgår inte av protokollet. Advokatfirman Lindahl, som företräder Jill Greenberg, vill inte kommentera uppgörelsen.

Tobias Hellström, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Mölndal, säger till SvD att de aldrig har hanterat målet.

– Det enda jag vet är att de dragit tillbaka sin stämningsansökan.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sverigedemokraternas pressassistent Christian Krappedal bekräftar att stämningen har dragits tillbaka, men säger att han inte kan kommentera uppgörelsen.

  – Jag måste tyvärr meddela att det finns en sekretessklausul i avtalet, vilket gör att vi inte kan kommentera.

  Det var under 2014 som SD i Mölndal lade ut tre av Jill Greenbergs bilder på sin sajt arrangerade som en seriestrip, för att driva med den antirasistiska bloggen "Inte rasist, men...".

  Bilderna var Greenbergs verk ”Torture”, ”Shock” och ”Four more years” ur fotoserien "End times" som föreställer gråtande barn och ska illustrera fotografens frustration över den kristna högern och amerikansk politik under George Bush tid som president.

  ”Det är ytterst allvarligt för Greenbergs anseende som konstnär och fotograf att hennes konstverk syns i ett politiskt sammanhang som det aktuella” stod det i stämningsansökan.

  Bilderna togs bort från sajten efter att Jill Greenberg uppmärksammat SD på bildstölden.

  Annons
  Annons
  X

  Bilderna användes 2014 i en kampanj av Sverigedemokraterna i Mölndal.

  Foto: Faksimil, tingsrätten i Stockholm Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X