X
Annons
X

Kanada bjuder in kvinnliga ministrar

Kanada blir värd för det första formella mötet mellan världens kvinnliga utrikesministrar, uppger kanadensiska tjänstemän.

Sitt eget lag har premiärminister Justin Trudeau redan toppat. Inför nästa års val har han ombildat regeringen utan att peta ministrar på nyckelposter.

Mötet mellan världens kvinnliga utrikesministrar kommer att äga rum i Montréal 21–22 september i samband med att FN:s generalförsamling har sitt möte i New York, säger Adam Austen, talesperson för Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland. Hon arrangerar mötet tillsammans med EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Totalt finns ett 30-tal kvinnliga utrikesministrar i världen. Med Mogherini inräknad finns åtta av dem i Europa, däribland i Norge och Sverige. Ett tiotal finns i Amerika, fem i Afrika och resten i Asien-Oceanien, däribland Australien och jättarna Indien och Indonesien.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) har fått inbjudan – men det är ännu oklart om hon tackat ja till att närvara i september.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT Bild 1 av 3

Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland, till vänster, tillsammans med EU:s utrikeschef Federica Mogherini i Bryssel. Arkivbild.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT Bild 2 av 3

USA:s före detta utrikesminister Madeleine Albright, till höger, tillsammans med Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-wha, till vänster, under ett forum i Washington. I slutet av 1990-talet startade Albright en informell klubb mellan kvinnliga utrikesministrar tillsammans med Sveriges dåvarande utrikesminister Anna Lindh (S). Arkivbild.

Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X