Annons
X
Annons
X

Kanada drar sig ur Kyotoavtalet

Kanada drar sig som första land ur Kyotoprotokollet, tillkännager miljöminister Peter Kent.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)
[object Object]
Kanadas miljöminister Peter Kent. Foto: REUTERS

Därmed kan klimatavtalet i princip vara dödförklarat.

På det nyligen avslutade klimatmötet i Durban sade Kent att det var ett misstag av Kanada att ansluta sig till avtalet om utsläppsmål för växthusgaser, främst koldioxid.

Omkring 120 länder står bakom Kyoto 2.

Annons
X

De högerkonservativa som kom till makten i Kanada 2006 gjorde från början klart att de inte kommer att leva upp till Kanadas klimatåtaganden.

Därmed är avtalet antagligen mer eller mindre dött, eftersom Ryssland och Japan med stor sannolikhet kommer att följa efter. Kvar blir i princip bara EU.

De högerkonservativa, som kom till makten i Kanada 2006, gjorde från början klart att de inte kommer att leva upp till Kanadas klimatåtaganden.

– Som vi har sagt, för Kanada tillhör Kyoto det förgångna... Vi tillämpar vår lagliga rätt att formellt utträda ur Kyoto, sade Kent.

Kanada säger sig vara redo att förhandla fram ett ”effektivt” avtal om klimatförändringar, som också omfattar de stora utsläppsländerna.

– Kyotoprotokollet fick ett nytt liv som Kyoto 2 och förlängdes till 2015. Det omfattas av minst 120 stater, det vill säga fler än nu.

– En färdplan för att begränsa utsläppen av växthusgaser, främst koldioxid, och inget land är undantaget.

– En grön fond som ska betala kostnaderna för klimatarbetet. Innan den är klar ska regler tas fram och pengar fyllas på.

– En konvention ingick för bland annat miljötekniker och minskad avskogning.

Ottawa TT-Reuters

Annons
Annons
X

Kanadas miljöminister Peter Kent.

Foto: REUTERS Bild 1 av 2
Foto: REUTERS Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X