Annons
X
Annons
X

Claes Arvidsson: Kan vi verkligen sova gott om natten?

Ekot toppade i går med en icke-nyhet. I den svenska säkerhetspolitiska doktrinen – Solidaritetsförklaringen – slås det fast att Sverige både ska kunna ge och ta emot militär hjälp om en kris drabbar Sverige eller närområdet. Att vi saknar den förmågan är inte någon nyhet.

Däremot ligger det i Sveriges nationella intresse att få den förmågan på plats. Den utgör grunden för rikets säkerhet.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När ÖB Sverker Göranson motiverar varför det behövs 60–80 nya Jas Gripen är det för att kunna möta ett begränsat militärt anfall under en veckas tid. Sedan anses flygets förmåga vara uttömd. Och då är ändå flyget vår i särklass starkaste gren.

  Annons
  X

  Det handlar alltså om en vecka för att få hjälpen på plats i det som är grundscenariot för försvaret. Men det kan vi bara drömma om. I Ekot summerades läget av generalmajoren och före detta rektorn för Försvarshögskolan Karlis Neretnieks: ”Vår förmåga att kunna ge och ta emot militär hjälp är nästan obefintlig i dag.”

  Enligt försvarsminister Karin Enström, som intervjuades i Ekot, blir Sverige bättre på militär hjälp när vi samarbetar i Norden eller med Nato. Och något ligger det naturligtvis däri. Men det är inte något svar på frågan om en – också med andra stater – samövad organisation, som kan dras igång i ett skymningsläge.

  Enström vill inte heller svara på när förmågan ska finnas utan istället går hon runt den: ”Vi vet ju vad vi menar och det är ju att just visa att vi är beredda att ta ansvar, vi är beredda att hjälpa till. Däremot anger vi ju inte några exakta situationer och hur vi skulle handla”.

  Men det är värre än så. I samband med att ÖB talade på Utrikespolitiska Institutet i början på december fick han en fråga om Solidaritetsförklaringens kärna – förmågan att ge och ta emot militär hjälp. Han var överraskande rak i sitt svar: Högkvarteret har tryckt på för att få förberedelser på plats, inklusive att öva med marktrupp i Baltikum, men regeringen säger nej.

  Försvarsminister Karin Enströms svar på frågan om Saudiarabien är en diktatur tog en säker plats i årets skörd av minnesvärda citat: ”Etiketten det ena eller det andra är ett trubbigt instrument.”

  Men det är alltså inte bara den frågan som Enström inte vill svara på, utan hon går också omvägar för att undvika klarspråk om svensk försvars- och säkerhetspolitik.

  När Fredrik Reinfeldt intervjuades i Ekots lördagsintervju (22/12) svarade han ja på frågan om diktatur i Saudiarabien. Samma tydlighet om Solidaritetsförklaringens ihålighet skulle kunna lägga grunden för ett försvarspolitiskt omtag. Tyvärr verkar dock Moderaterna snarare sikta på att göra Försvarsberedningen till alibi för fortsatt nedmontering av vår egen förmåga att försvara landet – samtidigt som medlemskap i Nato är tabu.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X