Annons

Kan Trump låta bli att starta ett krig?

I bästa fall slutar det med fyra år av korruption och ett besudlat presidentämbete. I värsta fall tar vi farväl av rättsstaten och går i kärnvapenkrig. Författaren Daniel Kehlmann skriver från ett New York där man sedan Donald Trumps valseger inte längre orkar med att ta del av nyheterna.

Under strecket
Publicerad

Donald Trump.

Foto: Paul Hennessy och IBL. Fotomontage: SvD

USA:s president Donald Trump tar av kulspetspennans hatt för att signera beslutet att resa en mur mellan USA och Mexiko.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT

Underskrivet – muren ska byggas.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT

Daniel Kehlmann, fotograferad vid ett Sverigebesök 2007.

Foto: Jurek Holzer

Donald Trump.

Foto: Paul Hennessy och IBL. Fotomontage: SvD
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Paul Hennessy och IBL. Fotomontage: SvD

Ett enda ord kan nu för tiden förmörka vilket harmlöst samtal som helst. Det räcker med att nämna begrepp som nuclear arms och checks and balances. Man förlitar sig gärna på att presidentämbetets makt är begränsad: checks and balances, maktdelning, heter det. Det ska förhindra världens mäktigaste man från att göra allt som faller honom in – det regleras i den amerikanska författningen. Detta stämmer när det gäller lagförslag, men dessvärre inte atomkrig. Om den omogne och hämndgirige man som nu har dragit in i Vita huset skulle beordra en kärnvapenattack, så står mänsklighetens enda hopp till att soldaterna vägrar utföra ordern.

Annons
Annons
Annons