Annons

Kan talibanavtal ge fred i Afghanistan?

Talibanrörelsen och USA sägs – om igen – vara nära en uppgörelse om amerikanskt tillbakadragande från det krigshärjade Afghanistan.

Men regeringen i Kabul har inte fått vara med i överläggningarna.

Under strecket
Tina Magnergård Bjers / TT
Publicerad

Afghanska kvinnor under ett kampanjmöte till stöd för landets sittande president Ashraf Ghani som hoppas bli omvald i slutet av september. Talibanstyret 1996-2001 var mycket svårt för landets kvinnor.

Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT

Afghanska säkerhetsstyrkor står vakt efter att en bilburen självmordsbombare sprängt sig i Afghanistans huvudstad Kabul i början av augusti. Talibanerna tog på sig dådet.

Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT

USA:s särskilde Afghanistansändebud Zalmay Khalilzad håller i stora delar av förhandlingarna med Afghanistans talibanrörelse i Doha.

Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

– Talibanerna har hittills vägrat att förhandla med den afghanska regeringen, då man anser att det är en marionettregering som är tillsatt av USA, konstaterar Afghanistankännaren Anders Fänge för TT.

Den pågående samtalsrundan i Doha är den nionde på tio månader. I utkastet till uppgörelse heter det att USA:s cirka 14 000 soldater ska lämna Afghanistan i utbyte mot bland annat garantier från de ärkekonservativa talibanerna om att landet inte ska bli en fristad för jihadister, rapporterar internationella medier.

Annons
Annons
Annons