Annons

Johan Carlström:Kan Sverige vara både nästan bäst och nästan sämst samtidigt? Ja!

Finansminister Magdalena Andersson meddelade nyligen att nästa års budget kommer att innehålla historiskt stora satsningar på drygt 100 miljarder kronor. I korten ligger  bland annat miljöinvesteringar, pengar till välfärden och skattesänkningar.
Finansminister Magdalena Andersson meddelade nyligen att nästa års budget kommer att innehålla historiskt stora satsningar på drygt 100 miljarder kronor. I korten ligger bland annat miljöinvesteringar, pengar till välfärden och skattesänkningar. Foto: Claudio Bresciani/TT

Nästan bäst och nästan sämst i klassen. Kan Sverige vara både och? Ja, i alla fall när det gäller arbetsmarknaden som ser ut att bli en viktig fråga i årets budgetförhandlingar.

Under strecket
Publicerad

På tisdag presenterar statsminister Stefan Löfven (S) sin årliga regeringsförklaring. Talet kommer att nagelfaras för ledtrådar om nästa års statsbudget. Men Finansminister Magdalena Andersson (S) har redan varit tydlig med budgetens huvudinriktning. Jobben, jobben och jobben. Och det är inte alls konstigt. På bara några månader har arbetslösheten stigit kraftigt – från 7 procent till över 9.

Men det finns några frågor, och framför allt svar, som bör upp på bordet när arbetslösheten hanteras som en bricka i det politiska spelet.

Annons
Annons
Annons