SvD Perfect Guide
Annons

Kan socialism rädda våra sexliv?

Foto: Chris Miller / Camera Press / IBL
Text: SvD Perfect Guide - 25 januari 2018

Vi ligger allt mindre med varandra.

Undersökningar från stora delar av västvärlden pekar på samma sak. Samlagsfrekvensen i USA har gått ner med 10 per år under senaste decenniet. I Japan är siffrorna ännu sorgligare.

Även i Sverige förmodas samlagsfrekvensen ha sjunkit.

Från Millennials-generationen kommer ingen hjälp. Inte sedan 1920-talet har en ungdomsgeneration haft så lite sex, visar en undersökning som publicerats i tidskriften Archives of sexual behaviour.

När sexologerna letar förklaringar är sociala medier en syndabock. Stressen över att konstant behöva hålla koll på Instagramflödet dämpar sexlusten. Inte ens Tinder hjälper statistiken åt rätt håll – alla dess erotiska valmöjligheter skapar nämligen mer beslutsångest än samlag.

Alkoholen är ett annat problem, men omvänt. Vi dricker mindre än tidigare, vilket leder till färre skamliga förslag. Karriärshets, drömmen om självförverkligande, snäva skönhetsideal, bostadsbrist, psykisk ohälsa och curlade småungar är andra orsaker.

Kanske är det vår marknadsekonomiska grundsyn som är problemet.

Annons
Annons

I det gamla östblocket hade man nämligen betydligt mer sex än i väst.

Efter Berlinmurens fall gjordes flera jämförelsestudier på samlivet bland öst- och västtyskar. Resultaten var häpnadsväckande. I DDR låg man 75 procent mer än i Västtyskland. Kvinnorna uppgavs dessutom få dubbelt så många orgasmer. Det är inga siffror man skojar bort, även om västtyskarna försökte: deras populäraste förklaring var att östtyskarna – som inte fick resa, äta McDonalds eller se amerikanska actionkomedier – hade så trist att det inte fanns något annat att göra än att älska.

En annan, seriösare förklaring var att jämställdheten kommit längre i öst. DDR-kvinnorna arbetade mer, medan väst hade en utbredd hemmafrukultur. I DDR blev det tidigare lagligt med abort, det fanns god tillgång till preventivmedel och staten var bra på att stödja ensamstående.

I Västtyskland fanns en blomstrande kommersiell sexkultur, varenda stad värd namnet hade eget red light-distrikt. I DDR var all sexkommers förbjuden och den som ertappades med pornografiskt material riskerade fängelsestraff.

New York Times har intervjuat kvinnor från östländer som saknar passionen från regimtiden. Kapitalismens alla krav innebär att kärlekspar i dag är så trötta på kvällarna att tv:n lockar mer än sex.

Kan Jonas Sjöstedt vara lösningen på problemet?

Annons