Annons
X
Annons
X

Kan slå hårt mot turismen

Följderna av flygplatsockupationen i Bangkok – mitt under högsäsongen – väntas slå hårt mot turismen. Men svenska charterarrangörer har ännu inte märkt något minskat intresse för Thailand.

– Vi har inte fått några avbokningar, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Läs mer om konflikten i Thailand:

Läs även

I somras hölls demonstrationer i Phuket mot regeringen med följden att flygplatsen där fick stänga. Sommarturismen utgör den mindre delen av resandet till Thailand, men ändå minskade antalet turister till Phuket med 17 procent efter incidenten, säger Kongkrit Hiranyit, chef för Thailands turistråd, till nyhetsbyrån AP.

Nu, när Bangkoks flygplats fått stängas på grund av oroligheter, råder högsäsong för turismen i Thailand. Det väcker i sin tur oro för att intäkterna från turismen, beräknat till motsvarande 54 miljarder kronor under oktober-februari, nu kan komma att halveras.

– Vi vet inte när återhämtningen kommer. Regeringen borde vidta åtgärder att lösa detta problem. Annars kan vi inte överleva i den här situationen, säger Hiranyiat till AP.

Annons
X

I Sverige, där Thailand är ett av de största charterresmålen, har inget av charterbolagen Fritidsresor, Ving eller Apollo ännu märkt någon minskning i intresset för landet. Inga avbokningar hade igår kommit in som följd av oroligheterna i Bangkok.

– De flesta flyger inte heller till Bangkok, utan till andra platser i landet, till exempel Phuket eller Krabi, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Dock har det märkts en allmän avmattning i intresset för Thailand jämfört med tidigare år, vilket framgått av till exempel resebyrån Tickets undersökning bland sina säljare tidigare i år.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Ser man till Thailand totalt så har ju resandet ökat enormt de senaste åren. Nu sker en avmattning av tillväxten som varit, men den har nog inte i första hand att göra med oroligheterna, utan med att efterfrågan kanske hittat den nivå som den kommer att ligga på, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

  Alla tre bolagen har sedan oroligheterna bröt ut fått samtal från resenärer som undrar om deras resor kommer att bli av.

  Ving har just nu 15 resenärer i Bangkok som skulle flyga hem under tisdagskvällen, men istället fick bokas in på hotell.

  – Nu arbetar vi med att boka om resenärer som skulle flugit reguljärt via Bangkok till till exempel Bali de närmaste dagarna, säger Magdalena Öhrn.

  På söndag väntas drygt 70 Vingresenärer till Bangkok med flygbolaget Cosair. Vings nästa charterflyg går om en vecka.

  Fritidsresors nästa flyg planeras ankomma till Bangkok på tisdag nästa vecka. Fram till dess har bolaget enligt informatören Marie Malmros endast en handfull resenärer inbokade på reguljärflyg med destination Bangkok, men inga utresande därifrån.

  – De som ska dit har blivit erbjudna att bok av innan fredag utan kostnad, säger hon.

  Apollo hade i Thai Airways och SAS regi ett flyg från Kastrup på tisdagskvällen med och ett från Arlanda på onsdagen med totalt mellan 30 och 40 svenska resenärer ombord. På tisdagsmorgonen meddelades att båda bolagen tills vidare ställer in sina flygningar till mellan Stockholm och Bangkok.

  – Resenärerna har erbjudits att boka av och få pengarna tillbaka eller boka om till Phuket eller Krabi med avgång i helgen och det har många gjort, säger Kajsa Moström.

  Ytterligare ett 40-tal ska flyga till Bangkok i helgen. De har erbjudits att avvakta någon dag och invänta nya besked innan de bokar om. I Bangkok finns dessutom 20 svenska Apolloresenärer som väntar på att få flyga hem.

  – Vi är beroende av flygbolagen i det här, säger Kajsa Moström.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X