Annons

”Kan sambo stoppas från att ta dotterns lägenhet?”

Illustration: Thomas Molén.
Illustration: Thomas Molén.

Dottern ska själv köpa en bostadsrätt där hon ska bo med sin pojkvän. SvD:s familjeadvokat Caroline Elander Knip reder ut vilka avtal som behöver upprättas för att inte pojkvännen ska kunna hävda äganderätt vid en separation.

Under strecket
Publicerad

Fråga: Vår dotter funderar på att köpa en bostadsrättslägenhet där hon och hennes pojkvän ska bo. Vår dotter kommer att betala hela lägenheten och stå som ägare till lägenheten. Förhoppningsvis kommer detta fungera mycket bra för dem, men vi undrar ändå om pojkvännen vid en eventuellt framtida separation skulle kunna hävda äganderätt av en del av lägenheten med hänvisning till sambolagen? Och i så fall hur detta kan regleras så att pojkvännen inte i framtiden skulle kunna hävda att han äger en del av lägenheten?

Caroline Elander Knip: Det som enligt lag utgör samboegendom och som kan bli aktuellt att dela i en bodelning mellan sambor är bostad och bohag som har förvärvats för gemensamt bruk. Det gäller oavsett vem som har betalat för egendomen och vem som står som ägare enligt köpekontraktet. 

Annons
Annons
Annons