Sveriges självförsörjning täcker inte behovet

Sverige kan endast säkra varannan tugga mat på egen hand – på papperet.

I praktiken har vi ingen självförsörjning av livsmedel alls.

– Det är en sanning för nästan alla länder i världen som har ett utvecklat jordbruk, säger Catrin Molander på Jordbruksverket.

Under strecket
Daniel Kihlström / TT
Publicerad
Sverige bedöms i dag vara självförsörjande på tre livsmedel – morötter, socker och spannmål – men på grund av att lantbruket och livsmedelsproduktionen är beroende av import av viktiga insatsvaror som exempelvis drivmedel och gödningsmedel är graden av självförsörjning i praktiken noll.

Sverige bedöms i dag vara självförsörjande på tre livsmedel – morötter, socker och spannmål – men på grund av att lantbruket och livsmedelsproduktionen är beroende av import av viktiga insatsvaror som exempelvis drivmedel och gödningsmedel är graden av självförsörjning i praktiken noll.

Foto: Carina Johansen/TT
Annons

Sverige bedöms ha en självförsörjning på 50 procent och de enda livsmedel som landet är helt självförsörjande på är socker, morötter och spannmål. Det kan låta som en torftig kost om Sverige blir helt avstängt från omvärlden under flera år, men sanningen är att inte ens det stämmer.

– Det blir snett att prata om ett scenario av total avspärrning och att vi då kommer att kunna äta 50 procent av det vi äter i dag, men det är ju inte heller sant. Vi kan inte ens producera morötter utan exempelvis drivmedel, säger Catrin Molander, chef på Jordbruksverkets beredskapsenhet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons