Analys

Gunilla von Hall:Kan nya trupper rädda Kobane?

Gunilla von Hall

Nu strömmar stöd in till de stridande i staden Kobane där kriget rasar alltmer intensivt. Omkring 200 syriska rebellsoldater anlände till staden på onsdagen, och 150 irakiska peshmergas är på väg in. Frågan är vilken skillnad de kan göra i kampen mot terrorgruppen Islamiska staten.

Under strecket
Publicerad
Irakiska peshmergas hyllades av kurder i Turkiet när de i går anlände för att ansluta till i striderna mot IS i den syriska staden Kobane.

Irakiska peshmergas hyllades av kurder i Turkiet när de i går anlände för att ansluta till i striderna mot IS i den syriska staden Kobane.

Foto: BRAM JANSSEN/AP
Annons

GENÈVE Kampen om Kobane har nu pågått i sex veckor. 800 människor har dödats och över 200 000 tvingats på flykt. Striderna har böljat fram och tillbaka. Den syrienkurdiska milisen YPG (Folkets försvarsenheter) har haft övertaget ena dagen och Islamiska staten har stärkt kontrollen nästa dag. De intensifierade flygbombningarna från den USA-ledda koalitionen har hjälpt YPG-milisen att hålla IS på avstånd. Men jihadisterna uppskattas ändå kontrollera omkring 40 procent av staden. Kurderna har under tiden ropat sig hesa efter förstärkningar i form av stridande och vapen, rasande över att Turkiet vägrat släppa över stridande turkiska kurder.

Men nu håller läget på att förändras. Turkiet har efter påtryckningar från USA gått med på att irakiska peshmergas får passera turkisk mark på väg till Kobane för att hjälpa att försvara staden. På onsdagen landade merparten av styrkan med 150 peshmergas i Sanliurfa i södra Turkiet och reste vidare till gränsstaden Suruc som ligger drygt 15 kilometer från Kobane. En lastbilskonvoj med tunga vapen till peshmerga-soldaterna anlände parallellt till Suruc.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons