Hela denna artikel är en annons

Kan maten vi äter förändra världen?

Tre profiler som kommer att synas i den nya tv-kanalen Godare: matbloggaren Gustav Johansson, forskaren Victoria Voss och mästerkocken Tom Victor Gausdal.
Tre profiler som kommer att synas i den nya tv-kanalen Godare: matbloggaren Gustav Johansson, forskaren Victoria Voss och mästerkocken Tom Victor Gausdal.

Kan valen du gör i mataffären rädda världen, går det laga vegansk husmanskost och vad är det godaste du kan äta i Malmö? Allt det och mycket mer får du svar på i den nya tv-kanalen Godare.

Gustav Johansson djupdyker i den veganska husmanskosten i en ny tv-serie.

Pierre Orsander tar med tittaren på en matresa genom Malmö.

Victoria Voss och mästerkocken Tom Victor Gausdal undersöker vilken mat som är bäst för dig och planeten.

Gustav Johansson djupdyker i den veganska husmanskosten i en ny tv-serie.

Den 1 april har den helt nya tv-kanalen Godare premiär i Sverige. Här är tv-kanalen för dig som vill inspireras av andra matkulturer, få tips till middagen eller bara vill mysa medan en kock trollar fram middagen på skärmen.

– Godare är en tv-kanal för foodies i alla åldrar och vi vill inspirera hemmaköket på alla nivåer, säger Øivind Lindøe, tv-kanalens VD.

Variationen på program är stor – här har du möjlighet att följa med på spännande matresor runt hela världen. Dessutom kommer tre svenska matprofiler att ge olika perspektiv på mat och matlagning i Sverige.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Godare härExtern länk

Gustav Johansson lagar vegansk husmanskost

Gustav Johansson djupdyker  i den veganska husmanskosten i en ny tv-serie.
Gustav Johansson djupdyker i den veganska husmanskosten i en ny tv-serie.

Pierre Orsander tar med tittaren på en matresa genom Malmö.

Entreprenören och matbloggaren Gustav "Jävligt Gott" Johansson ställer sig frågan ”Visst är det lite underligt att Sverige ännu inte har fått sig ett riktigt bra veganskt matlagningsprogram?” och djupdyker därför i den veganska husmanskosten i en ny tv-serie.

– Många tror att vegansk mat är lite konstigt och smalt  – många likställer det med en indisk linsgryta. Därför ska vi med det här programmet visa på bredden och möjligheterna med vegansk mat. Helt enkelt hur man lagar veganska rätter med smaker som man känner igen och älskar – men med ett mindre klimatavtryck, säger Gustav Johansson.

Pierre Orsander tar pulsen på Malmös restaurangscen

Pierre Orsander tar med tittaren på en matresa genom Malmö.
Pierre Orsander tar med tittaren på en matresa genom Malmö.

Matskribenten och profilen Pierre Orsander som har hjärtat djupt rotat i Malmös restaurangscen kommer i tv-serien ”Gatumat & Gourmet” att ta med tittaren på en matresa genom staden där olika maträtter skildras, allt från lyxig ostmacka till dekonstruerad nudelsoppa.

– Malmö har aldrig varit känd som en matstad men det har förändrats de senaste åren. Vi har en bubblande matscen – det finns många eldsjälar här och eftersom vi är mångkulturellstad finns här en otrolig variation.

I programmet får vi följa med till några av Pierre Orsanders absoluta favoritrestauranger i Malmötrakten.

– Det är alltid superkul att testa och äta ny mat. Men att följa med in i köket och diskutera rätterna, se hur de tillagar och få veta hur de startade tar upplevelsen till en helt annan nivå. Det hoppas jag kunna förmedla till tittarna.

Victoria Voss och mästerkocken Tom Victor Gausdal undersöker vilken mat som är bäst för dig och planeten.

Victoria Voss vill att fler ska ta smarta beslut

Victoria Voss och mästerkocken Tom Victor Gausdal undersöker vilken mat som är bäst för dig och planeten.
Victoria Voss och mästerkocken Tom Victor Gausdal undersöker vilken mat som är bäst för dig och planeten.

Vilken är den bästa maten för både oss och planeten? Den frågan ger forskaren, författaren och artisten Victoria Voss svar på i sin programserie ”Victor & Victoria”.

– Till min hjälp har jag stjärnkocken Tom Victor Gausdal. Vi kombinerar inspirerande matlagning med att rusta tittarna med kunskap och enkla knep för mer sunda och hållbara matvanor.

Victoria Voss forskar på hälsosam och hållbar kosthållning. Hon är bland annat medförfattare till boken Eat Good: Recept som förändrar världen. 

– Det finns ingenting som påverkar vår och planetens hälsa så mycket som maten vi äter. Kosten är den enskilt största hälsoriskfaktorn– både i Sverige och globalt. Samtidigt står matsektorn för en fjärdedel av alla växthusgasutsläpp och för merparten av förlusten av arter, konvertering av naturmarker, övergödning och sinande vattenresurser.

Med andra ord: ställer vi om våra matvanor kan vi ställa otroligt mycket till rätta. Äter vi rätt kan vi få ner vårt klimatfotavtryck med upp till en femtedel, och rädda 11 miljoner liv – varje år.

Serien består av åtta avsnitt som fokuserar på olika teman – alltifrån hur vi tacklar matsvinnet till att reda ut fördelarna med att välja närproducerat.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Godare härExtern länk
Annons
Annons
Annons