Kan man lura doktorn att man är sjuk?

Gränsen mellan sjuk och frisk har blivit diffusare. Våra gamla hälsoindikatorer var mer relevanta för slitna kroppsarbetare än dagens dubbelstressade människor. Det är dags att lämna det sjukdomsbegrepp som sjukvården och socialförsäkringen bygger på bakom oss.

Under strecket
Publicerad
Annons

Nyligen fälldes domen över Mijailo Mijailovic, Anna Lindhs mördare, efter en rättegång där den rättspsykiatriska utredningen hade en central betydelse. Situationen var ett tillspetsat fall av en generell problematik i vårt samhälle, svårigheten att med rimlig objektivitet skilja på äkta och falsk sjukdom. Gränsdragningen kan vara enkel med modern diagnostik, men hur hanteras de otydliga fallen, de som kräver att man tänjer gränserna för det medicinska vetandet: hur tillförlitligt kan människan vittna om sina symptom? Kan vi medvetet styra våra kroppsliga upplevelser? Vad är skillnaden mellan självbedrägeri och simulerad sjukdom? Hur styr kroppen sin själ, och själen sin kropp?

Att simulera sjukdom är inget ovanligt, inte ens bland djuren. Enligt en ny bok i ämnet kan schimpansbarn fejka sjukdom för att få dia mer. Fåglar hoppar omkring som skadeskjutna för att locka räven från boet. Får spelar döda för att inte bli jagade av vargen. Barn lär sig tidigt att låtsas vara illamående inför kravet att äta upp maten. Föräldrarna förskansar sig bakom migrän och förkylningar för att slippa besök av släkten. Kanske sjukskriver de sig också någon gång – en blåmåndag. Molière har odödliggjort den kalkylerande simulanten som med sina åkommor styr omgivningen. Verklighet och förställning är en central problematik både när det gäller att hantera livet och styra samhället. Samtidigt är frågeställningen omgiven av sociala tabun och obestyrkta föreställningar.

Annons
Annons
Annons