Annons

Ivar Arpi:Kan man bota en massmördare?

Under strecket
Publicerad

En solig dag i augusti 1966 mördade den 25-årige Charles Whitman sin mamma och sin fru. Senare samma dag åkte han upp i ett torn på universitetet i Austin, Texas. Med sitt prickskyttegevär sköt han helt på måfå ihjäl 17 personer och skadade 31, innan han själv blev ihjälskjuten av polis.

Foto: TT

Ett av Charles Whitmans offer bärs till en väntande ambulans den 1:a augusti 1966.

Foto: Anonymous / TT

En solig dag i augusti 1966 mördade den 25-årige Charles Whitman sin mamma och sin fru. Senare samma dag åkte han upp i ett torn på universitetet i Austin, Texas. Med sitt prickskyttegevär sköt han helt på måfå ihjäl 17 personer och skadade 31, innan han själv blev ihjälskjuten av polis. Om ondskan finns, ser den nog ut precis så.

Men Whitman hade skrivit ett slags självmordsbrev där han beskrev hur han på senare tid drabbats av ”ovanliga och irrationella tankar” samt huvudvärk. I brevet bad han om att hans hjärna skulle obduceras efter hans död. När man gjorde det hittade man en tumör som hade tryckt mot hans amygdala – en del av hjärnan som reglerar aggression. Var det kanske tumören som orsakade Whitmans mordvåg?

Annons
Annons
Annons