X
Annons
X
Recension

Bara dra Kan man ”bara dra” och lämna familj och renar?

Det gör ont att läsa Ann-Helén Laestadius nya ungdomsroman – en viktig berättelse om en generation samiska ungdomar som är stolt över sina traditioner, men samtidigt kämpar för att få tillvaron att gå ihop.

I ”Bara dra” har stränga vintrar, rovdjur och biltrafik decimerat samefamiljens renhjord. Johannes, 19, vill bort, men vad händer med renarna och familjen då? Foto: Anders Alm/TT

När Ann-Helén Laestadius debuterade 2007 med romanen ”SMS från Soppero” bröt hon ny mark i den svenska ungdomslitteraturen. Hon synliggjorde en grupp ungdomar som dittills knappt hade skildrats litterärt: de unga samerna i dagens Sverige.

Huvudperson i "SMS från Soppero" är tonåringen Agnes, vars samiska mamma inte har orkat föra vidare sitt kulturarv och språk till sin dotter. Agnes bor i Stockholm och lever ett urbant tonårsliv, men känner samtidigt en stark samhörighet med sina släktingar i Norrbotten.

I ”Bara dra” har stränga vintrar, rovdjur och biltrafik decimerat samefamiljens renhjord. Johannes, 19, vill bort, men vad händer med renarna och familjen då?

Foto: Anders Alm/TT Bild 1 av 3

”Bara dra” är en fristående fortsättning på Ann-Helén Laestadius fyra böcker om Stockholmstjejen Agnes och renskötarsonen Henrik, och följer Henriks storebror Johannes.

Foto: LL-förlaget Bild 2 av 3

Ann-Helén Laestadius, här inför ”Sommar i P1”.

Foto: IBL Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X