Annons
X
Annons
X

”Kan Kina övervaka nätet så kan väl vi”

Kan Kina spärra tillgången till obekväma sajter på nätet så kan väl USA övervaka internet så att olaglig fildelning kan stoppas. Nu sticker U2-sångaren Bono ut hakan och kräver krafttag mot piratkopiering av musik.

U2-SÅNGAREN VILL STOPPA FILDELNING

Det är i en
kolumn i söndagens New York Times som Bono tar upp Kina som ett exempel på hur internet kan övervakas. U2-sångaren har länge varit en hård motståndare mot olaglig fildelning på nätet och går nu till attack mot internetoperatörerna.

Operatörernas påstående att de är som posten och inte har en aning om vad användarna gör på nätet sågas helt i kolumnen. ”De som tjänar på detta omvända Robin Hood-beteende är rika operatörer, vars ökande vinster exakt speglar musikindustrins förlorade intäkter”, skriver Bono och fortsätter:

”Vi är som ett postkontor, säger de. Vem vet vad som finns i det bruna kuvertet? Men vi vet från USA:s ädla försök att stoppa barnpornografi, för att inte nämna Kinas usla försök att undertrycka nätdissidenter, att det är möjligt att spåra innehåll.”

Annons
X

Kolumnen är en tio i topp-lista på saker som Bono anser kommer att vara intressanta de kommande tio åren. U2-sångarens förhoppning är att filmindustrin ska lyckas där musikindustrin misslyckades och övertyga makthavarna att det krävs viss övervakning på nätet för att den kreativa industrin ska fortsätta att blomstra.

Men kolumnen har direkt fått svidande kritik, rapporterar BBC och citerar en journalisten och bloggaren Cory Doctorow.

– Bono har missat att inte ens en totalitär regim effektivt kan kontrollera innehållet på nätet, säger han till BBC.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X