Annons

Kan jakobiterna komma tillbaka efter brexit?

EU-flaggan, Skotska flaggan, brittiska flaggan.
EU-flaggan, Skotska flaggan, brittiska flaggan. Foto: Wiktor Nummelin/TT / TT NYHETSBYRÅN

De skotska nationalisterna vill utnyttja brexit till att än en gång hålla en folkomröstning och bryta sig loss från England, så att de kan styra sig själva och återigen bli medlemmar i EU. Men frågan är om statsskicket kommer att behöva ändras i grunden.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: Vad händer då med den skotska statschefen om Skottland bryter sig loss? Kommer Elizabeth II att störtas och ersättas av en jakobitisk tronpretendent?

Dick Harrison: Det mest sannolika är att Elizabeth II sitter kvar i en personalunion – detta var planen när skottarna höll folkomröstning förra gången. Detta kan självfallet kompliceras av EU-frågan, men inte nödvändigtvis. Det finns redan statsöverhuvuden som formellt härskar över områden både inom och utom EU. Elizabeth II gör det själv, liksom den danska drottningen (Grönland ingår inte i EU). Om vi leker med tanken att skottarna inte längre vill ha henne dras ridån upp för två lösningar: antingen att Skottland blir republik eller att skottarna väljer en ny kung, antingen en medlem av huset Windsor eller en ättling till huset Stuart. Det senare alternativet är det minst sannolika men också det mest romantiska och fantasieggande. Vad skulle hända om skottarna på fullt allvar släpper in Maria Stuarts och Bonnie Prince Charlies släktingar till Edinburgh och ger dem den krona de gick miste om i ”ärorika revolutionen”?

Annons
Annons
Annons