Annons

”Kan inte utesluta att det finns en svensk Anders Breivik”

De tre personer som anhölls efter ett våldsamt bråk i Malmö natten mot söndagen är 24 år, 27 år och 20 år gamla meddelar polisen på en presskonferens på måndagen. Samtliga är misstänkta för mordförsök.

Uppdaterad
Publicerad
Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S).
Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S). Foto: FREDRIK PERSSON/TT

En halvtimme före bråket, där nazistiska Svenskarnas parti var inblandat, avslutades en feministisk demonstration på internationella kvinnodagen. Enligt polisen är två kvinnor och två män skadade, varav en med mycket allvarliga skador. Vissa tekniska fynd har gjorts på platsen för bråket.

– Exakt vad vill jag inte gå in på, säger Linda Pleym, informatör på Skånepolisen.

I övrigt är polisen mycket förtegen.

Annons

– Vi vet för lite i ärendet, vi vet inte varför det har inträffat eller vad det har koppling till. Vi vet inte om det var 5, 10 eller 30 personer inblandade, säger Linda Pleym.

Polisen efterlyser personer som har sett eller hört något före, under eller efter händelsen.

Nu fortsätter utredningen med att kartlägga skadeläget för de misshandlade personerna och med undersökning av brottsplatsen på Möllevången i Malmö, enligt kammaråklagare Neela Frisell som håller i utredningen.

Öppet rasistiska Svenskarnas parti har i ett pressmeddelande medgivit att deras medlemmar varit inblandade. Partiet räknas av Säpo in i Vit makt-miljön. Neela Frisell vill i nuläget inte kommentera den politiska aspekten.

– Det är för tidigt att spekulera i eventuella motiv, säger hon till TT.

Den person som skadats svårast vårdas fortfarande på Lunds universitetssjukhus.

– Han är opererad och läget är fortsatt allvarligt, säger Anna-Lena Boive, pressansvarig på Skånes universitetssjukhus.

Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S) vill att Säpochefen Anders Thornberg kommer till utskottet med anledning av våldsamheterna i Malmö i helgen.

– Jag vill inte föregripa polisutredningen men tycker mig se signaler om att de extrema grupperna på högerkanten är mer organiserade och beredda att gå till direkt attack. Man kan inte utesluta att det finns en svensk Anders Breivik bland de här grupperna, och då är det Säpos uppgift att kartlägga dem, säger Morgan Johansson till TT.

Säpo avböjer på måndagen att kommentera händelsen. Det med hänsyn till Malmöpolisens brottsutredning och pågående förundersökning, uppger Säpo:s pressansvarige för SvD.

Någon kallelse till justitieutskottet hade säkerhetspolisen på tidig eftermiddag inte tagit emot. ”Självklart står vi till Justitieutskottets förfogande om en kallelse kommer”, tillade emellertid pressansvarige Sirpa Franzén. 

Malmö TT

Annons
Annons

Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S).

Foto: FREDRIK PERSSON/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons