Kan Haiti resa sig ur askan?

KATASTROFEN I HAITI Nödhjälp räcker inte. Haitis ekonomi måste återuppbyggas och utvecklas, en gigantisk uppgift i ett land som inte kan betecknas som annat än en ”failed state”. Det skriver Haitiexperten Mats Lundahl om det jordbävningsdrabbade landets framtid.

Under strecket
Publicerad
Annons

Haiti är ett av världens minst avundsvärda länder. Två tredjedelar av människorna är bönder som måste försörja sig på ett tunnland. 80 procent av befolkningen måste klara sig på mindre än två dollar om dagen, 50 procent på mindre än en. Haiti har aldrig haft en anständig regering. Styrelseformen har alltid varit kleptokrati. Det är ingen tillfällighet att USA intervenerat militärt två gånger under 1900-talet.

Landet drabbas också med jämna mellanrum av orkaner, senast fyra stycken på mindre än tre veckor 2008. För några dagar sedan råkade landet ut för den värsta katastrofen någonsin. Huvudstaden Port-au-Prince, med mer än två miljoner människor, ödelades av den värsta jordbävning som registrerats i landet. Omvärlden har reagerat. Katastrofhjälpen strömmar in.

Annons
Annons
Annons