Annons
X
Annons
X

Kan ha haft Jyllands-Posten som mål

Mannen som utlöste en sprängladdning på ett hotell i Köpenhamn i fredags kan ha varit terrorist, med Jyllands-Postens redaktion i Århus som måltavla. Men fortfarande är frågetecknen många.

Av Ritzau, TT
(uppdaterad)

Bland den terrormisstänkte mannens tillhörigheter hittade danska polisen en karta med en ring ritad runt Viby i Århus, där tidningen Jyllands-Posten har sina lokaler.

Myndigheter fruktar att tidningen var det egentliga målet för mannens bomb, erfar Ekstra Bladet och hänvisar till källor nära polisutredningen.

Övervakningen av tidningsredaktionen skärptes ordentligt på lördagen och poliserna fick bära skottsäkra västar och automatvapen. Polisen tvekade inte att kontrollera identiteten på dem som rörde sig i området.

Annons
X

Efter att den misstänkte mannen framträtt i ett så kallat grundlovsförhör beslöt jourdomaren i Köpenhamn att han ska hållas fortsatt gripen, misstänkt för försök att skada andra, en allmänt hållen brottsrubricering som kan ge livstids fängelse.

Vem mannen är har fortfarande inte klarlagts.

– Det minns han inte, svarade en fransktalande tolk å mannens vägnar på frågorna om namn och ålder.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han nekar till brott, hann danska medier rapportera innan förhandlingarna fortsatte bakom lyckta dörrar.

  Mannen är skadad sedan han utlöste någon form av sprängladdning på en toalett i källaren på Hotel Jörgensen i Köpenhamnsstadsdelen Nörrebro i fredags. Mannen verkar vara i 40-årsåldern och polisen gissar att han kommer från Sydeuropa eller Nordafrika.

  I den mån han pratat i förhören gör han det på ”utmärkt engelska”, enligt polischef Jörn Aabye.

  PET, danska Säpo, meddelade på lördagsförmiddagen att landets terrorberedskap höjts. Men det betonades att det mest är en intern signal till polisen och att allmänheten inte kommer att märka så stor skillnad.

  Danska myndigheter slänger ut så många internationella trådar de kan i försöken att få klarhet.

  – Vi är i kontakt med i stort sett alla våra samarbetspartner, det gäller både inom Europa och utanför, sade Aabye.

  Polisen upphävde på lördagskvällen avspärrningarna av Hotel Jörgensen, medan den närbelägna Örstedsparken, där mannen greps, ännu var avspärrat.

  Köpenhamn TT-Ritzau

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X