Annons

”Kan Göran Persson befria sparbankerna?”

Göran Persson svingar numera ordförandeklubban i Swedbank.
Göran Persson svingar numera ordförandeklubban i Swedbank. Foto: Ari Luostarinen

De lokala sparbankerna är hårt bundna till Swedbank genom ett kontroversiellt avtal. Sparbankerna måste frigöras så att landsbygdens företag kan få finansiering och service, skriver ett flertal kommunalråd.

Under strecket
Publicerad

Efter en mycket farlig resa under våren, för i synnerhet en stor affärsbank, sätter flertalet intressenter stora förhoppningar till att den förre statsministern Göran Persson som nyvald styrelseordförande ska kunna återställa förtroendet för Swedbank. Det blir ingen lätt uppgift i väntan på bland annat ett flertal granskningar av penningtvättskandalerna i främst Baltikum. Swedbank med dess föregångare Sparbanken Sverige och Föreningssparbanken har ju varit i flera kriser tidigare. Nu krävs säkerligen mer grundläggande förändringar för att affärsbanken ska kunna bli en mer stabil spelare på finansmarknaderna i en farofylld globaliserad omvärld.

Göran Persson klarade på ett hyggligt sätt att få rätsida på viktiga delar av den svåra ekonomiska krisen efter bank- och finanskrisen i början på 1990-talet och lyckades sanera statsfinanserna om än med tuffa effekter för inte minst den offentliga sektorn. Vi hoppas verkligen att den förre statsministern lyckas styra storbanken på rätt kurs men vad händer med de 59 lokala sparbankerna och deras framtid? De senare är starkt knutna till Swedbank via ett kontroversiellt samarbetsavtal som kom till när Swedbanks föregångare, Sparbanken Sverige, bildades. Enligt vår mening kan man inte lösa Swedbanks trovärdighetsproblem fullt ut utan att relationerna den lokala sparbanksrörelsen i grunden förändras.

Annons
Annons
Annons