Annons
X
Annons
X

Kan Google finna Atlantis?

Här är bilderna som kan lösa ett av världens största mysterier. Kulturarkeologer stämmer nu in i teorierna om att formationen på havsbotten kan vara den försvunna staden Atlantis.

Foto: GOOGLE EARTH

De sammanhängande rektanglarna sträcker sig längs ett område något större än Värmland och syns på havsbotten knappt tusen kilometer utanför Afrikas västkust, strax utanför Kanarieöarna.

Linjerna och de räta vinklarna skulle kunna vara en kartbild av en forntida stad, oavsett verkar de vara för stora och strukturerade för att vara naturliga, anser flera kulturgeologer som nu hoppas att man nu kanske närmar sig sanningen bakom mysteriet med Atlantis, skriver tidningen The Sun.

Placeringen på Atlantbotten stämmer väl med den plats filosofen Platon pekat ut för den mytomspunna staden. Platons uppfattning var att den bebodda ön sjönk till följd av en kraftig jordbävning för närmare 12 000 år sedan.

Annons
X

”Kartan” dök upp på datorskärmen hos flygingenjören Bernie Bamford när han en kväll satt och lekte med datorprogrammet Google Ocean. Programmet är en applikation i Google Earth som kombinerar satellitbilder med data från undersökningar på havsbotten.

Nyheten får Charles Orser, doktor i historisk arkeologi och en av världens främsta Atlantis-forskare, att tända till:

– Fascinerande. Det här är ett av de ställen som framhållits som en möjlig plats för Atlantis, i alla fall om man ska tro Platon. Det är definitivt värt att titta närmare på, säger Orser till The Sun.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Google menar att linjerna kan komma från ekolodssignaler från båtar som passerar området. Däremot finns det inget som förklarar de tomma ytor mellan linjerna.

  – Havsdjup bestäms ofta med hjälp av ekolod och linjerna visar kursen båten har hållit när datan samlats in. Men det faktum att det finns ytor mellan linjerna visar bara på hur lite vi egentligen vet om havsbottnarna, säger en talesperson för Google till The Sun.

  Även den norske kulturarkeologen Bjørn Are Davidsen tycker att bilden är spännande.

  – Om man nu ska hitta några spår från Atlantis, så är det här åtminstone rätt ställe på kartan, säger han till Verdens Gang.

  – Men historien om Atlantis har alla kännetecken på en myt. Jag tror den platsen bara funnits på ett enda ställe – och det är i Platons huvud.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: GOOGLE EARTH Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X