Annons

Kan en ny nätskatt rädda shoppinggatorna?

Mothercares butik i norra London stängs, precis som de övriga 78 i Storbritannien. 2800 jobb försvinner.
Mothercares butik i norra London stängs, precis som de övriga 78 i Storbritannien. 2800 jobb försvinner. Foto: Dinendra Haria/TT

Systemet med näthandel är inte rättvist anser den brittiske finansministern Rishi Sunak, som nu föreslår en skatt på allt som säljs på nätet för att hjälpa butiker och varuhus. Men förslaget får kritik.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Amazon har själv-service skåp där man kan hämta de varor man beställt.

Foto: Nathaniel Noir/Alamy

Storbritanniens mest berömda varuhus, Harrods, har meddelat att de säger upp 700 anställda.

Foto: Dinendra Haria/AP

Varuhuskedjan Selfridges har drabbats hårt av corona och nedgången av traditionell shopping.

Foto: Johnny Armstead/TT

LONDON På Spitalfields i östra London är det tunt med folk mellan marknadsstånden. Här har det stått en marknad sedan Jack Uppskäraren härjade i kvarteren på artonhundratalet. Under de senaste tjugo åren har Spitalfields blivit en populär turistdestination. Samtidigt har butikerna kring marknaden blivit allt dyrare och mer exklusiva. Här hittas nu märken som Chanel och Lululemon, som säljer lyxiga yogakläder.

Nu står marknadsförsäljarna bakom ett fönster av glas och personalen i butikerna bär ansiktsmask. Men det räcker inte för att locka kunderna tillbaka. Turisterna håller sig borta och kontorsarbetarna i finansdistriktet ett par kvarter västerut jobbar fortfarande hemifrån.

Annons
Annons
Annons