Annons
X
Annons
X

”Kan bli världsomfattande pandemi”

Oron sprids över världen för den hittills okända formen av svininfluensa som tros ha dödat över 60 människor i Mexiko och även smittat människor i USA. Världshälsoorganisationens chef varnade i går att ”läget är allvarligt och viruset kan utvecklas till en världsomfattande pandemi”.

En par bär masker i Mexiko Citys tunnebana för att skydda sig mot svininfluensan.
En par bär masker i Mexiko Citys tunnebana för att skydda sig mot svininfluensan. Foto: AP

Rädslan för influensautbrottet i Mexiko ökar. Viruset har dödat minst 20 människor sedan mitten av mars, och 48 ytterligare dödsfall tros bero på samma virusvariant. Över tusen människor som insjuknat är också under granskning. Även i USA har sju fall av svininfluensa konstaterats, och enligt WHO handlar det om samma virus som i Mexiko. Samtliga sjuka i Kalifornien och Texas har tillfrisknat.

Både i Mexiko och USA väntas antalet fall stiga. Borgmästaren i Mexiko City ställde på lördagen in alla offentliga arrangemang under de närmaste tio dagarna. Skolor och universitet i 20-miljonstaden har redan stängts, och människor uppmanas att undvika folksamlingar på konserter, bibliotek, museum och biografer samt tvätta händerna ofta och låta bli att skaka hand.

Två utsålda fotbollsmatcher kommer i dag att spelas utan publik för att undvika smittspridning. Huvudstadens internationella flygplats har skärpt den medicinska beredskapen, och alla resenärer väntas fylla i enkäter med hälsofrågor.

Annons
X

Landets president Felipe Calderon sade vid ett krismöte i går att ”regeringen inser allvaret i situationen”.

I Asien agerar flera länder som kämpat mot sarsepidemin och fågelinfluensan. På Japans internationella flygplats Narita, med mer än 96 000 genomresande varje dag, undersöks passagerare från Mexiko med influensaliknande symptom i ankomsthallen. Resande till Mexiko uppmanas att ”använda munskydd, tvätta händerna och gurgla munnen”, enligt nyhetsbyrån AP.

Filippinerna sätter resande med feber från Mexiko i karantän, samt har skärpt kontrollerna vid landets hamnar för att stoppa införsel av fläskkött från Mexiko och USA. Hälsomyndigheter i Thailand och Hongkong rapporteras följa utvecklingen noggrant.

Många länder väntar på rekommendationer från WHO, som i går höll krismöte om svininfluensan i Genève. Efter mötet sade generaldirektören Margaret Chan att ”utbrottet är en djurvariant av H1N1-viruset, och har potential att bli en världsomfattande pandemi”.

WHO uppmanar alla länder att vara på sin vakt över misstänkta fall, särskilt om det drabbar människor utanför riskgrupperna. Många av de döda hör inte till vanliga riskgrupper som barn, sjuka och äldre utan är unga och friska människor mellan 25 och 45 år. Symptomen är typiska för även vanlig influensa; feber, hosta, diarré, kräkningar, brist på aptit och extrem trötthet.

Hälsoexperternas arbete försvåras dock av att man står inför en ny form av influensa, som tros vara en blandning av virus från grisar, människor och fåglar. Osäkerheten kring detta virus, kallat A
H1N1, är stor och man vet inte heller hur effektiva massvaccineringar och virusmediciner är. Klart är dock att viruset sprids mellan människor, även om det är osäkert exakt hur smittsamt och dödligt det är. Det ”tycks emellertid vara mer aggressivt och smittsamt” än andra, enligt WHO-taleskvinnan Sari Setiogi.

Svenska Smittsskyddsinstitutet ger inga rekommendationer om allmän vaccinering med anledning av det nya utbrottet. En orsak är att man inte vet om vaccin biter på den nya virusvarianten.

– Vi ska inte blåsa upp det här, men heller inte försöka avdramatisera det hela. Vi delar WHO:s bedömning att detta är något man inte kan ta lätt på, säger överläkare Jan Albert vid Smittskyddsinstitutet till TT.

Forskare har länge varnat för en ny världsomfattande epidemi av ett virus som är en genetisk blandning från människor och djur. Faran är att det skulle spridas som en löpeld eftersom människor inte har någon naturlig immunitet mot det.

Annons
Annons
X

En par bär masker i Mexiko Citys tunnebana för att skydda sig mot svininfluensan.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X