Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Hälsa

Kan adhd börja i tarmfloran?

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby från Food Pharmacy, delar med sig av nya vetenskapliga studier som visar hur tarmfloran och antiinflammatorisk mat har en avgörande roll för vårt fysiska och psykiska välmående.

Det snackas mycket om adhd. Inte så konstigt när man tittar på statistiken – antal människor som diagnostiseras med adhd ökar drastiskt i vår del av världen (15 procent av alla pojkar i USA har diagnosen adhd) och i Sverige har det ökat med flera hundra procent de senaste åren. Många menar att det inte är någon egentlig ökning utan bara att fallen i dag diagnostiseras till skillnad från förut. Samtidigt visar nya studier att så kallad skräpmat kan elda på symptomen och man har också sett att tillskott av goda bakterier verkar ha en mildrande effekt. Har tarmfloran gjort entré även på adhd-scenen?

Annons
X

Härom året publicerades en finsk studie där forskarna följt upp 65 barn som deltog i en studie för mer än 13 år sedan. I den första studien delades barnens mammor (som då var gravida) in i två grupper där den ena gruppen fick tillskott av goda bakterier och dessutom fick deras bebisar tillskott under sina första sex levnadsmånader. I den andra gruppen fick både mammorna och bebisarna placebo.

Tretton år senare, så sent som för två år sedan, undersöktes barnen igen. Nu upptäckte forskarna till sin förvåning att bland de barn vars mammor ätit tillskott och som själva fått sin tarmflora förstärkt av goda bakterier, fanns det inte ett enda (!) som utvecklat adhd (inte heller Aspergers syndrom). I den andra gruppen däremot uppvisade inte mindre än 6/35 (17,1 %) barn symptom på adhd eller Asperger.

Hösten 2015 initierades en studie på Karolinska Institutet (KI) för att bland annat undersöka om psykiska symptom hos barn och ungdomar förbättras med behandling av synbiotika (probiotika och fibrer). Vi intervjuade docent Catharina Lavebratt, ansvarig för studien, som gav oss bakgrunden. Hon berättade att barn och ungdomar med adhd och/eller autismspektrumstörning (asd) ofta har mag- och tarmproblem och förhöjda inflammatoriska markörer i blodet. I tarmen har vi hundratals biljoner bakterier som utgör vår tarmflora – enkelt kan man dela in dessa i onda och goda bakterier. Små barn är extra känsliga för påfrestningar på tarmfloran, t ex antibotika, och om man har för många onda bakterier leder det till en svag tarmflora vilket kan orsaka inflammation i tarmen. Mot bakgrund av detta menade Catharina Lavebratt att det vore jättebra om kost och tillskott av synbiotika skulle kunna användas som en tilläggsbehandling för adhd.

När vi började blogga om tarmfloror och antiinflammatorisk mat för snart tre år sedan kändes det som ett smalt ämne som visserligen engagerade forskare världen över men som vi vanliga människor inte riktigt hade fått upp ögonen för. I dag konstaterar vi glatt att det inte längre är "flummigt" eller "alternativt" att hävda att maten som vi äter faktiskt har en avgörande roll för hur vi mår, både fysiskt och psykiskt.

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum kommer de skriva krönikor och ge mattips på SvD Perfect Guide.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen