Kamran mår fortfarande mycket dåligt

Myndigheterna börjar sakta förstå. De startar utredningar och bygger samarbetsplattformar. Men för de två flyktingbarnen Sjachno och Kamran i Fellingsbro utanför Örebro är skillnaden knappt märkbar. De är fortfarande okontaktbara, apatiska och sängliggande.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sedan SvD träffade dem i april har Kamrans familj fått uppehållstillstånd efter drygt ett och ett halvt års väntan. Att göra asylprocessen kortare skulle minska de apatiska barnens lidande avsevärt, kanske till och med skona dem från att bli sjuka. Det är flyktingläkare Lisa Rydén i Lindesbergs kommun övertygad om.
Hon har följt Sjachnos och Kamrans familjer sedan de kom till Sverige. De fick båda vänta mer än ett år innan de fick de första beskeden från migrationsverket. Avslag.

Sedan dess har båda ärendena överklagats till utlänningsnämnden. Sjachnos familj väntar nu på avvisning medan hon fortfarande sondmatas i sin säng där hon legat apatisk sedan augusti förra året.
Kamrans familj får stanna, men beskedet har inte förmått honom att resa sig, han har hunnit glida långt bort från verkligheten.
Kamran mår fortfarande mycket dåligt. Han är sängliggande och skulle behöva vård dygnet runt för att bli frisk, säger Lisa Rydén.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons