Annons
X
Annons
X

Kamprads förtrogne fick Tenzingpriset

Ingvar Kamprads förtrogne och följeslagare genom åren, Gillis Lundgren, tog hem Tenzingpriset 2012. För nästan 60 år sedan anställdes Gillis Lundgren som den fjärde medarbetaren på Ikea.

Produkterna i sortimentet har inte ökat i pris de senaste åren - tvärtom. Varje år hittills under 2000-talet har Ikea sänkt sina priser med mellan två och tre procent totalt sett, enligt Business Insider.
Produkterna i sortimentet har inte ökat i pris de senaste åren - tvärtom. Varje år hittills under 2000-talet har Ikea sänkt sina priser med mellan två och tre procent totalt sett, enligt Business Insider. Foto: IKEA

Det föll inte bara ett prisregn över SvD i går kväll, i samband med utdelningen av Stora Journalistpriset på Operaterrassen i Stockholm. Inte långt därifrån, på Musikaliska, hamnade Gillis Lundgren, en av fyra nominerade till Tenzingpriset 2012, i ett annat prisregn. Över 300 speciellt inbjudna gäster hade samlats för att medverka vid galan som för fjärde året i följd premierade en vägledare.

Gillis Lundgren betecknas som de platta paketens pappa. Han är designern som har skapat Billyhyllan och ett hundratal andra Ikeamöbler. Han är också något av en Uppfinnar-Jocke och har kläckt ett otal idéer som banat väg för möbeljättens segertåg över världen.

Juryn motiverar valet av pristagare så här: Genom nära samarbete och vänskap har Gillis och Ingvar Kamprad tillsammans under nästan 60 år diskuterat, designat och utvecklat Ikea som i dag givit avtryck världen över. Gillis Lundgren är vägledaren som gjorde prestationen möjlig. Med sitt öga för form och användbarhet har han inte bara varit upphovsman till Ikeas olika designklassiker utan han är den som med sinne för logistik och effektivitet kom på idén med de platta paketen. En idé som kom att starkt bidra till Ikeas fantastiska framgång och förändra en hel bransch.

Annons
X

Gillis Lundgren föddes 1929 i Lund, studerade på Malmös Tekniska Institut innan han började arbeta som formgivare. Det var när han arbetade med sitt bord Lövet som han såg han möjligheterna med att packa det i ett platt paket, en av nyckelfaktorerna bakom Ikeas framgång.

Tenzing Norgay har inspirerat till prisets namn. Den nyzeeländska bergsbestigaren Edmund Hillary blev världsberömd när han som första person nådde toppen av Mount Everest 1953. Bakom hans framgång att nå den ytterst höga höjden låg just Tenzing Norgay, en vägledare både bildligen och bokstavligen på den mödosamma färden för Edmund Hillary att nå jordens högsta punkt mätt i meter över havet, på gränsen mellan Tibet och Nepal i bergskedjan Himalaya. Priset delas ut i november varje år. Prissumman är 100 000 kr.

Vägledarens insats kan handla om coachning, sponsring, mentorskap, oförtröttlig uppmuntran, konstruktiv kritik. I årets jury ingick bland andra H&M:s koncernchef Karl-Johan Persson, Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist och Maria Abrahamsson, riksdagsledamot och journalist som tidigare bland annat varit ledarskribent på SvD.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Produkterna i sortimentet har inte ökat i pris de senaste åren - tvärtom. Varje år hittills under 2000-talet har Ikea sänkt sina priser med mellan två och tre procent totalt sett, enligt Business Insider.

  Foto: IKEA Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X