Annons
X
Annons
X

Kamprad: Miljonerna gjorde mig beroende

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad fyller 90 år i mars och på onsdagskvällen skildrades hans livsverk i en svensk dokumentär i TV4. Han berättar hur han kände när miljonerna började rulla in, men nämner inget om att bolaget återigen beskylls för skatteflykt. Den här gången på närmare tio miljarder kronor.

Foto: Tomas Oneborg

En av Sveriges största entreprenörer genom tiderna, Ingvar Kamprad, fyller 90 år den 30 mars. Nu skildras hans livsverk i den svenska tv-dokumentären "Welcome to Kamprad city", som sändes i TV4 på onsdagen.

– När den första miljonen kom in kände jag "herregud nu är jag egentligen oberoende". Det var en fantastisk upplevelse, säger han i dokumentären.

Men när den första miljonen så småningom växte till 100 miljoner så började fler bekymmer att hopa sig.

Annons
X

– Det var inget som gjorde mig mer oberoende längre, utan snarare beroende. Man började fundera över om man bor på rätt ställe och ska betala allt i skatt och så vidare.

2011 avslöjade Uppdrag Granskning och Smålandsposten bland annat att Ikea har en superhemlig stiftelse vid namn Interogo, som kontrollerar bolagets varumärke och koncept – just för att minimera skatten.

För allting som såldes i Ikeas hundratals varuhus runt om i världen gick tre procent av intäkterna obeskattat till maktbolaget Inter Ikea, som skickade vidare cirka 70 procent av pengarna till stiftelsen.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I granskningen uppskattade man att Interogo hade flyttat uppåt 100 miljarder mellan olika lågskatteländer, och upprördheten var stor över att stiftelsen var placerad i skatteparadiset Liechstenstein.

  2013 lämnade Ingvar Kamprad Inter Ikeas styrelse och då tog yngste sonen Mathias Kamprad klubban av sin far i bolaget. Men Ingvar Kamprad kan fortfarande själv medverka som hedersperson vid bolagets möten.

  **I dag ägs möbeljätten **, som finns i 43 länder, av en stiftelse i Luxemburg. För verksamhetsåret 2015 var Ikea-koncernens totala omsättning 31,9 miljarder euro.

  I februari i år dök det upp ny kritik mot bolaget. Det är den Gröna gruppen i EU-parlamentet som har lagt fram en rapport som menar att Ikea har undvikit att betala minst 1 miljard euro, motsvarande 9,5 miljarder svenska kronor, i skatt mellan 2009 och 2014. Trots att det nämns i dokumentären så är det inget som Ingvar Kamprad kommenterar, i stället reder han ut frågetecken kring företagets snåriga struktur.

  – Vi har ingen nämnvärd utdelning, mer än till en systerorganisation. Den har till uppgift att stödja Ikea i händelser av en stark motvind.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X