Annons
X
Annons
X

Anders Johansson: Kampen om sportsändningarna

OP-ED

När TV
3 köpte sändningsrättigheterna till ishockey-VM 1989 blev SVT tagna på sängen. Det var en stor triumf för Jan Stenbeck, som dock inte var dummare än att han begrep hur impopulär hans nya tv-kanal skulle bli om den förhindrade majoriteten av svenska folket (som vid den här tiden var mycket ishockeyintresserat) från att se världsmästerskapen. Därför slöts ett avtal med SVT som gavs rätt att sända matcherna, men med 15 minuters förskjutning.

Nu har historien upprepat sig i och med att MTG förvärvat rättigheterna att sända vinter-OS i Sotji 2014 och sommar-OS i Rio 2016. Det finns dock en avgörande skillnad. 1989 var kabel-tv någonting nytt och främmande som endast en bråkdel av befolkningen hade tillgång till. I dag har nästan alla hushåll tillgång till kabel-tv. Det är med andra ord inget uppseendeväckande att fler aktörer konkurrerar om sändningsrättigheterna till stora kommersiella evenemang i dag.

Det verkar emellertid regeringen tycka som har gett Myndigheten för radio och tv i uppdrag att ta fram en lista över evenemang som kan anses vara av ”särskild vikt för det svenska samhället” och därför ska kunna ses av ”en väsentlig del av allmänheten” i ”fri tv”. Listan, som publicerades förra veckan, rymmer förutom OS även världsmästerskapen i fotboll, längdskidåkning, alpin skidsport, friidrott, ishockey samt europamästerskapen i fotboll och Vasaloppet. Endast ett evenemang på listan är inte av idrottskaraktär: Nobelfesten.

Annons
X

Varför och för vems skull har man tagit fram en sådan lista? Kanhända finns svaret i de intervjuer med berörda aktörer som ingår i rapporten. Av de tillfrågade aktörerna – nationella och internationella idrottsförbund samt medieföretag – motsätter sig samtliga utom två särlagstiftningen. Undantagen är SVT och Ishockeyförbundet. Att hockeyförbundet är positivt beror förmodligen på att man oroar sig för ett vikande ishockeyintresse och griper efter halmstrån i jakten på nya supportrar.

SVT:s bevekelsegrunder är lättare att förstå sig på, de vill helt enkelt ha ensamrätt till de stora internationella idrottsevenemangen. Till bolagets förtret har dock Myndigheten för radio och tv valt en definition av begreppet ”fri television” som inkluderar alla de fyra största tv-bolagen i Sverige, en definition som SVT protesterar mot i sin kommentar till rapporten. Förändringen skulle således bli marginell från dagens situation om myndighetens förslag blev verklighet.

Oaktat vilket skulle det innebära ett stort ingrepp i konkurrensen, som dessutom bygger på felslutet att mediemarknaden skulle vara statisk. När SVT själva dessutom slagit fast att varje dator med internetuppkoppling är att betrakta som en tv borde räckviddsfrågan vara daterad. Den viktigaste frågan man måste ställa sig är emellertid: Är det rimligt att staten slår fast att vissa kommersiella underhållningsevenemang är viktigare än andra och ska särbehandlas i lagen?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Lars Anders Johansson är musiker och journalist och arbetar med kulturfrågor vid tankesmedjan Timbro.
  lars.anders.johansson@timbro.se

  LARS ANDERS JOHANSSON

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X